Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на Великобритания план за 12-месечно "гъвкаво" удължаване на срока за Брекзит, предаде Би Би Си.

Неговият план ще позволи на Обединеното кралство да напусне ЕС по-бързо, ако британският парламент ратифицира споразумение. Той обаче трябва да бъде утвърден на срещата на върха на европейските лидери следващата седмица.

Очаква се консерваторите да продължат преговорите си с Лейбъристката партия днес. Канцеларията на правителството заяви вчера, че техническите преговори с опозицията са били продуктивни и ще продължат.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 12 април, ако британските депутати не одобрят споразумение за оттегляне. Британският премиер Тереза Мей е заявявала, че ще се наложи допълнително отлагане на Брекзит, за да се избегне напускане на ЕС без споразумение - вариант, който според европейските лидери и много британски депутати би довел до затруднения за бизнеса и проблеми по пристанищата.

Мей обаче настоява всяко отлагане да бъде възможно най-кратко. С тази цел тя и лидерът на лейбъристите Джереми Корбин ще трябва да се споразумеят за предложение, по което депутатите да гласуват преди 10 април, когато се очаква лидерите на ЕС да разгледат исканията за удължаване на срока. Ако Мей и Корбин не се споразумеят, правителството ще подложи на гласуване в парламента различни варианти, за да могат депутатите да определят по-нататъшния курс.

Главният юридически съветник на правителството Джефри Кокс заяви пред Би Би Си, че в този случай ще се наложи Великобритания да приеме удължаването, предложено от ЕС, което вероятно "ще бъде по-дълго от няколко седмици или месеци". Европейските лидери обаче са разделени по въпроса дали и как да предоставят на Лондон ново удължаване на срока.

"Гъвкавото удължаване" или както Туск го нарича "flextension", би могло да доведе до подписване от Великобритания на едногодишно отлагане на Брекзит с възможността този срок да се съкрати веднага, след като парламентът ратифицира споразумението с ЕС.

Според високопоставен източник от Брюксел обаче Туск смята, че е намерил отговор. Гъвкавата схема, която той смята да предложи, ще избегне необходимостта ЕС да разглежда на всеки няколко седмици британски искания за кратки удължавания на срока, заявява източник на Би Би Си.

Лидерите на ЕС ще обсъдят предложението на Туск на тяхната извънредна среща на върха за Брекзит следващата сряда. Тяхното решение трябва да бъде единодушно и взето явно, изтъква Би Би Си.