Правителството одобри на днешното си заседание позицията на България за участие в днешното извънредно заседание на Европейския съвет в Брюксел - работна вечеря във формат ЕС-27. Лидерите на държавите членки ще обсъдят актуалното състояние на преговорите с Великобритания, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. В заседанието от българска страна ще участва министър-председателят Бойко Борисов.

Българската позиция е, че страната ни би се присъединила към консенсус за отлагане на датата на оттегляне на Обединеното кралство от ЕС, с ясната цел за постигане на "подреден" Брекзит. Искането за отлагане следва да бъде ясно аргументирано от британската страна, се казва в съобщението на МС.

България отстоява координирания подход на държавите-членки във всички възможни сценарии на преговорите, като смята, че Споразумението за урегулирано оттегляне и предвиденият в него преходен период са най-добрият вариант, който ще даде достатъчно време за адаптиране на гражданите и бизнеса за условията след оттеглянето на Обединеното кралство.

Ще успеят ли обаче европейските лидери да стигнат до единодушие по въпросите дали и как да предоставят на Лондон ново удължаване на срока?

Защо се наложи извънредното заседание на ЕС

Поводът за свикването на извънреден Европейски съвет е отхвърлянето на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС от Камарата на общините на Обединеното кралство на 29 март. Съгласно заключенията на Европейския съвет от 21 март, при това положение, британският премиер може да предложи следващи действия, които Европейският съвет да разгледа преди 12 април, когато Великобритания трябва да напусне Общността. Във връзка с това, на 5 април премиерът на Великобритания Тереза Мей изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за удължаване на чл. 50 до 30 юни 2019 г. В искането се поема ангажимент за провеждане на избори за Европейски парламент, както и за конструктивно сътрудничество с ЕС.

Лидерите ще обсъдят и възможностите за алтернативен по-дълъг срок за оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Докога е възможно отлагането

Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред депутатите в Бундестага днес, че Европейският съюз може да даде на Великобритания по-дълга отсрочка за Брекзит от поисканата от британския премиер Тереза Мей. Меркел отново изтъкна, че в интерес на Германия е Великобритания да си тръгне от ЕС "организирано".

"На мнение съм, че трябва да дадем разумна отсрочка на британските политически партии да договорят изход от кризата и по тази причина е много възможно предоставеното от ЕС отлагане да бъде по-дълго от поисканото от британската министър-председателка", каза канцлерът пред депутатите, цитирана от Франс прес и БТА.

Меркел отбеляза, че ЕС има очаквания към Великобритания и постави три условия за предоставяне да допълнителна отсрочка:

  • европейските институции трябва да могат да продължат да функционират гладко,
  • Великобритания трябва да участва в изборите за Европейския парламент в края на май
  • да е налице "готовност за конструктивно участие в решенията" на ЕС.

Какво казаха други евролидери преди срещата

Много е възможно довечера да решим да предотвратим Брекзит без сделка, каза холандският премиер Марк Рюте. Ще обсъждаме няколко важни въпроса - с колко да се отложи Брекзита и при какви условия. Има различни мнения по тази тема. Трябва да сме сигурни, че ЕС ще може да функционира, че всички страни членки лоялно ще си сътрудничат, добави Рюте.

Белгийският премиер Шарл Мишел обаче заяви, че не е сигурно, че ще има отлагане и че не е ясно какво означава това. Датският премиер Ларс Локе Расмусен подчерта, че е необходимо да се действа така, че да се стигне до организиран Брекзит.

Париж е готов да позволи на Лондон удължаване на Брекзит, но не и автоматично. Франция иска "ясна и вдъхваща доверие перспектива", каза говорител на президента Еманюел Макрон без да уточни с колко може според Париж да се отложи излизането на Лондон от ЕС. Преди началото на срещата на ЕС Макрон ще разговаря с Ангела Меркел. Вариантът за Брекзит без сделка несъмнено е на-нежеланият, но има риск и Франция е готова за този сценария, каза говорителят.

Ще се стигне ли до гъвкав Брекзит

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на Великобритания преди седмица план за 12-месечно "гъвкаво удължаване" на срока за Брекзит или както той го нарича "flextension". Такова удължаване би могло да доведе до подписване от Великобритания на едногодишно отлагане на Брекзит с възможността този срок да се съкрати веднага, след като парламентът ратифицира споразумението с ЕС. Гъвкавата схема, която Туск смята да предложи, ще избегне необходимостта ЕС да разглежда на всеки няколко седмици британски искания за кратки удължавания на срока.

Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Бойко Борисов на заседание на Европейския съвет (архив)

Снимка: Официална фейсбук страница

Предложението на Туск ще трябва обаче да бъде утвърдено на днешната среща на върха на европейските лидери.

Ако не се стигне до Брекзит със сделка?

Министерският съвет прие днес доклад за изпълнението на Плана за действие на Република България при оттегляне на Обединеното кралство от ЕС без споразумение. Подготовката за Брекзит без споразумение протича на две нива: ЕС и национални институции.

На ниво ЕС са направени 19 законодателни предложения, обхващащи най-неотложните мерки за справяне с непосредствените последици от Брекзит без споразумение. Те ще позволят запазване на безвизовото пътуване от и за Обединеното кралство, координацията в системите за социална сигурност, гарантиране на транспортните връзки, както и бюджета на ЕС.