Френският президент Еманюел Макрон "призна отговорностите" на страната си за геноцида в Руанда през 1994 година, отнел живота на 800 000 души. Той направи това в реч, която произнесе днес край посветения на трагедията мемориал в столицата Кигали, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Франция "не бе съучастник", но стана причина "прекалено дълго време мълчанието да надделява над проучването на истината", заяви той в това силно очаквано слово, в присъствието на своя колега Пол Кагаме.

То бе произнесено по време на официалното му посещение в Руанда, представено като "финалния етап от нормализирането на отношенията" между двете страни след повече от 25-годишно напрежение, свързано с ролята на Франция в геноцида.

Снимка: AP/БТА

Това е първото посещение на Макрон в Руанда от встъпването му в длъжност. Преди отпътуването си той изрази надежда за ново начало в двустранните отношения.

Комисия от историци наскоро стигна до заключение, че Франция носи тежка отговорност за геноцида. Един от изводите беше, че Париж е останал сляп за подготовката на масовите убийства. Историците обаче не са открили доказателства за съучастие на Франция в геноцида. Очаква се утре Макрон да замине за Република Южна Африка.

Снимка: AP/БТА