"Общински полицаи в Мадрид на заплата при Иво Българина" - статия с такова заглавие излезе днес в авторитетния испански всекидневник "Ел Мундо".

Повече от година Звеното за борба със специализираната и силова престъпност към Националната полиция разследва заподозрени в корупция общински пазители на реда, действащи в сговор с един от клановете в Мадрид, контролиращ живота в баровете. Най-малко двама агенти работят незаконно за групировка, свързана с българската мафия. И по-точно за Бейхан Ремзи Рафи, известен като Иво Българина, пише изданието, цитирано от "Клуб Z".

Този човек, който е български гражданин, е стар познайник на полицията. В миналото той е бил обвиняван в контрол на питейни заведения чрез мафиотски похвати и заради предполагаемо участие в други престъпни банди. Става дума за Клана на българите, разбит преди години за опит за контрол на нощния живот в Мадрид, както и случая "Ребротрошачите" с наказателни акции на едноименната банда, включващи незаконно задържане и осакатяване на хора.

Иво, започнал някога като портиер на дискотека, създал по-късно своя фирма на име Apolo Checking. Днес той притежава бара The Host в мадридския район Монклоа-Аравака. И именно там двамата разследвани полицаи работят през уикендите. Те получават пари, като в замяна вършат услуги, състоящи се предимно в спиране на рутинни инспекции на заведението. Така те спасяват Иво от конфликт с кметството в испанската столица.

По време на разследването са събрани различни доказателства за тесните връзки между полицейските служители, Иво Българина и неговия адвокат Роберто Родригес Касас. Преди години юристът е бил арестуван да опит за създаване на банка в Панама с цел пране на пари.

Свидетели разкрили, че освен че получавали пари от Иво Българина, общинските полицаи пътували за негова и на съучастниците му сметка. В замяна те осигурявали полицейска защита на групата и предотвратявали проверки в бара. Пазителите на реда дори работили от време на време като портиери - нещо, което законът изрично забранява поради несъвместимост със задълженията ми.

Единият от разследваните полицаи, който е със звание сержант, спрял най-малко пет проверки. При всичките случаи той не позволил на проверяващите да влязат в заведението, като им показвал полицейската си карта. И ги убеждавал да подпишат документ, че всичко в заведението е наред.

Така Иво Българина се разминавал със солени глоби. Той можел да бъде строго санкциониран, тъй като барът има капацитет за 300 души, но било съвсем нормално в петък и събота вечер там да се намират едновременно между 500 и 700 младежи. Което било твърде опасно.

Снимка: Скрийншот от "Ел Мундо"

Иво Българина всъщност е етнически турчин - според едни източници от Айтоско, според други от Балчик. Той е бил арестуван неведнъж, но така и не е бил осъден. За него и Клана на българите се носят легенди в Мадрид. Те обаче винаги намират начин да се отърват от правосъдието. За тях работят най-добрите адвокати, за което получават и солидни суми, твърдят испански полицейски източници. Нерядко обаче на тази банда се приписват и деяния, които тя не е извършвала. Но с нея се свързва почти всяко престъпление, дело на българи не само в Мадрид, но и в други части на Испания.

Преди две години някои испански издания писаха, че Ребротрошачите на Иво са по следите на българката Гошка, спечелила рекордните 68 милиона евро на тото. Вече две години обаче със сънародничката ни не се е случило нищо опасно.

В момента Иво е разследван и по друго обвинение - за укриване на доходи на дискотеката. Става дума за сума в размер на 1 милион евро.