Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли днес възможността за въоръжаване на Украйна с крилати ракети с голям обсег "Таурус", ако има участие на германски войници, които да помагат при управлението им, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Не спират и коментарите в Москва, където заявяват, че очакват отговори и се питат: доколко е контролируем е Бундесверът.

Канцлерът: Не подлежи на обсъждане

"Не можете да доставите оръжейна система с много голям обсег и да не си помислите какъв да е контролът над нея. Ако искате да ги контролирате и това е възможно единствено с участието на германски войници, то това не подлежи на обсъждане", заяви Шолц.

Ройтерс припомня, че досега Германия отхвърля възможността да изпрати "Таурус" на Украйна, обезпокоена, че така може да бъде замесена в пряка конфронтация с Русия. Темата ескалира, след като руска медия в петък публикува 38-минутен запис на разговор, в който се чува как германски офицери обсъждат доставки на оръжие за Украйна и потенциални удари на Киев срещу Кримския мост.

По-рано Шолц аргументира пред журналисти отказа си да предостави на Киев ракети "Таурус" с думите, че това може да наложи изпращането на германски военнослужещи в Украйна, които да програмират ракетите. "Това е оръжие с много голям обсег", посочи Шолц в Берлин, цитиран от изданието "Полтиико" и от БТА.

"А това, което правят британците и французите по отношение на контрола на целите и поддръжката на контрола на целите, не може да се направи в Германия", допълни Шолц.

И получи гневен отговор от Лондон. Заключението на германския канцлер, че британски и френски персонал управлява крилати ракети, предоставени на Украйна, е "погрешно, безотговорно и представлява шамар за съюзниците", заяви в четвъртък председателката на Комисията по външни работи на британския парламент Алиша Кернс, цитира я "Политико".

Шолц все пак обеща бързо изясняване на случая със записа. Това е "много сериозен въпрос", заяви канцлерът по време на визита във Ватикана в събота, цитиран от ДПА и БТА. "В момента този въпрос се изяснява много внимателно, много интензивно и много бързо."

Шолц многократно е изключвал възможността страната му да предостави въпросните ракети на Украйна с горепосочения аргумент - опасност Германия да не бъде въвлечена по-дълбоко във войната.

Кремъл: Това (чутото от записа) част от държавната политика ли е?

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви в понеделник по време на Световния младежки фестивал в Сочи, че Москва ще прояви сдържаност в отговор на записа, но няма да го забрави, предаде Ройтерс, цитирайки агенция РИА Новости.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира аудиозаписа, като по думите му материалът показва, че "в Бундесвера се обсъждат планове за удари по руска територия".

"Това не изисква никакви юридически интерпретации. Всичко това е повече от очевидно", допълни Песков. "Разбира се предстои да разберем дали Бундесверът прави това по своя собствена инициатива. Тогава въпросът ще е доколко е контролируем Бундесверът и доколко господин Шолц ръководи всичко това или става въпрос за част от държавна политика на Федерална република Германия. И едното и другото е много лошо и само за пореден път подчертава пряката въвлеченост на страните от т.нар. колективен Запад в конфликта в Украйна", заключи говорителят на Кремъл.

На свой ред руското външно министерство извика за обяснения германския посланик в Москва граф Александър Ламбсдорф, предадоха световните агенции и БТА.

Дипломатът е бил извикан във външното ведомство, но ДПА съобщава, че разполага с информация, че става въпрос за среща с германския посланик, която е била планирана по-отдавна.

Ламбсдорф прекара един час и десет минути в сградата на руското дипломатическо ведомство и на излизане не отговори на журналистически въпроси, съобщи репортер на ТАСС.

Все още няма коментар от страна на германската дипломатическа мисия в Москва, посочва ДПА.