Руският президент Владимир Путин се опитва да дестабилизира Германия, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус след изтичането в руска медия на поверителни разговори между висши германски офицери относно оръжейните доставки за Украйна, предадоха световните агенции.

"Тук става дума просто да се използва този запис, за да се дестабилизира Германия и да се подкопае единството на страната", каза Писториус пред представители на медиите в Берлин, предаде БТА.

"Тук става ясно дума да се подкопае нашето единство, да се посее политическо разделение във вътрешен план и се надявам искрено, че Путин няма да успее и ние ще останем единни", заяви той.

Аудиозаписът от видеоконферентното заседание на висши германски военни беше разпространен в петък в руски социални мрежи, като разпространението е дошло от руска медия. В разговора участниците обсъждат доставка на Киев на ракети с голям обсег "Таурус", които са германско производство, и удар по Кримския мост, както и какво да се направи, за да се помогне на украинската армия да борави в с тях и какво би било въздействието от пращането на такива ракети в Украйна.

Вчера германските власти потвърдиха, че записът е автентичен. А разговорът поставя Берлин в неудобно положение в момент, в който той отказва да достави тези ракети на Киев с аргумента, че може да се стигне до ескалация на войната.

В разговора освен това се чува офицерите да разкриват детайли относно това как Великобритания и Франция помагат на украинската армия да използва ракети "СКАЛП", които доставят на Киев. В записа се споменава и че британците имат "няколко души на терен" в Украйна във връзка с разполагането на техните крилати ракети "Сторм шадоу" в страната.

По-рано германският канцлер Олаф Шолц обеща бързо изясняване на случая. Това е "много сериозен въпрос", заяви той по време на визита във Ватикана в събота.

Шолц многократно е изключвал възможността страната му да предостави ракети "Таурус" на Украйна с аргумента, че се опасява Германия да не бъде въвлечена по-дълбоко във войната.

По-рано тази седмица германският канцлер аргументира пред журналисти отказа си да предостави на Киев ракети "Таурус" с думите, че това може да наложи изпращането на германски военнослужещи в Украйна, които да програмират ракетите. "Това е оръжие с много голям обсег", посочи Шолц в Берлин, цитиран от изданието "Полтиико". "А това, което правят британците и французите по отношение на контрола на целите и поддръжката на контрола на целите, не може да се направи в Германия", допълни Шолц.