Около 20 000 военнослужещи от 10 страни от НАТО се подготвят да пресекат в понеделник най-дългата река в Полша в рамките на учение, което има за цел да подготви силите на алианса за възпиране на руската агресия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Учението "Дракон 24" (Dragon-24) ще се проведе близо до град Коженево, разположен на около 100 километра северно от Гданск.

"Дракон 24" е част от по-голямото военно учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender-24), което НАТО провежда в момента по източния си фланг. Това са най-мащабните военни маневри на алианса от края на Студената война.

Пресичането на река Висла с изграждането на понтонен мост ще провери способността на сухопътните, морските, военновъздушните и кибернетичните сили да работят заедно по време на голяма военна криза, заявиха полските въоръжени сили.

Все повече европейски официални лица предупреждават, че в близките години Русия може да подложи на изпитание солидарността на съюзниците от НАТО. Въпросът за това доколко алиансът е готов за война предизвиква все по-разгорещени дискусии след началото на руската инвазия в Украйна, отбелязва ДПА.

Полша е една от най-отдадените поддръжнички на Украйна и освен това прие близо 1 000 000 украински бежанци от източната си съседка. Освен това Полша е логистичен център за западната военна помощ.

В последно време Варшава направи сериозни инвестиции в придобиването на модерни оръжейни системи и изразходва около 4% от своя БВП за отбрана.

Премиерът Доналд Туск неотдавна заяви, че заплахите на руския президент Владимир Путин към Запада трябва да се възприемат "убийствено сериозно".

Река Висла извира от планините в Южна Полша и се влива в Балтийско море, преминавайки през някои от най-големите градове в страната.

Кремъл определи маневрите "Непоколебим защитник 2024" като заплаха за Русия. Говорителят на руското президентство Дмитрий Песков припомни, цитиран от ТАСС и БТА, на 31 януари, че алиансът е бил създаден за конфронтация с Москва, поради което Руската федерация предприема необходимите мерки.

В същото време заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко каза на 21 януари, цитиран от Ройтерс и БТА, че мащабът на ученията "Непоколебим защитник 2024" показва "необратимо завръщане" на алианса към схемите от Студената война.