Германският канцлер Олаф Шолц обеща бързо изясняване на случая с излъчения от руска медия аудиозапис на офицери от германските военновъздушни сили, които обсъждат подкрепата за Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Това е "много сериозен въпрос", заяви Шолц по време на визита във Ватикана в събота.

Разговорът между германски офицери бе публикуван в петък от руската журналистка и главна редакторка на държавната телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян. В него високопоставени представители на военновъздушните сили обсъждат теоретичните възможности за разполагане на германски крилати ракети "Таурус" в Украйна.

Шолц многократно е изключвал възможността страната му да предостави въпросните ракети на Украйна с аргумента, че се опасява Германия да не бъде въвлечена по-дълбоко във войната.

Германското министерство на отбраната в събота заяви, че вероятно е бил прехванат вътрешен разговор между висши офицери от военновъздушните сили. "В момента не можем да кажем със сигурност дали са направени промени в записаната или транскрибираната версия, която се разпространява в социалните мрежи", каза пред ДПА говорителка на ведомството.

В записа се споменава и че британците имат "няколко души на терен" в Украйна във връзка с разполагането на техните крилати ракети "Сторм шадоу" в страната.

Някои виждат това като индикация, че френските и британските сили оказват помощ при контрола на целите на крилатите ракети, изпратени на Украйна. Лондон веднага отрече тези твърдения.

По-рано тази седмица Шолц аргументира пред журналисти отказа си да предостави на Киев ракети "Таурус" с думите, че това може да наложи изпращането на германски военнослужещи в Украйна, които да програмират ракетите. "Това е оръжие с много голям обсег", посочи Шолц в Берлин, цитиран от изданието "Полтиико". "А това, което правят британците и французите по отношение на контрола на целите и поддръжката на контрола на целите, не може да се направи в Германия", допълни Шолц.

Заключението на германския канцлер, че британски и френски персонал управлява крилати ракети, предоставени на Украйна, е "погрешно, безотговорно и представлява шамар за съюзниците", заяви в четвъртък председателката на Комисията по външни работи на британския парламент Алиша Кернс, допълва "Политико".

Запитан от репортер на ДПА в събота за възможните дипломатически последици от прехванатия обмен на информация между Бундесвера, Шолц заяви: "В момента този въпрос се изяснява много внимателно, много интензивно и много бързо".

Инспекторът на военновъздушните сили Инго Герхарц е бил сред присъстващите на срещата, за която се твърди, че е била в подготовка за брифинг за министъра на отбраната Борис Писториус.

Размяната на мнения, която се чува в записа, се отнася до въпроса дали крилатите ракети "Таурус" теоретично биха имали капацитета да разрушат построения от Русия моста към Кримския полуостров. Германските офицери обсъждат и темата дали Украйна би могла да нанесе подобен удар без участието на Бундесвера. В записа също така става ясно, че германските законодатели не са склонни да предоставят на Киев крилати ракети.

По-рано в събота източници заявиха пред ДПА, че записът е истински и че дискусията е била проведена чрез създадена в САЩ платформа за онлайн конференции "Вебекс" (Webex).

Германското министерство на отбраната проверява дали комуникацията е била прехваната. "Федералната служба за военно контраразузнаване е предприела всички необходими мерки", заяви в петък говорителка ведомството.

"Възниква въпросът дали това е еднократен инцидент или структурен проблем в областта на сигурността", каза Константин фон Ноц, председател на парламентарната комисия за надзор над германските разузнавателни служби.

"Спешно трябва да повишим сигурността и контраразузнаването си, защото очевидно сме уязвими в тази област", заяви Мари-Агнес Щрак-Цимерман, председателка на Комисията по отбрана в Бундестага, пред германската медия Ар Ен Де. Тя посочи, че шпионажът е "част от инструментариума на хибридната война на Русия" и че не е изненадващо, че разговорите са били прехванати. "Беше само въпрос на време това да стане публично достояние", каза още Щрак-Цимерман.