Русия обвини Германия, че нейни военни готвят удар по Кримския мост с ракети "Таурус". Информацията излиза от разговор на високопоставени германски офицери от Бундесвера, аудио запис на който е получила главната редакторка на забранения в Европейския съюз руски канал RT Маргарита Симонян, съобщава опозиционната руска медия "Медуза", както и правителствените ТАСС и РИА "Новости".

Разшифрованото аудио беше публикувано и във вид на стенограма в ТАСС, като се твърди, че разговорът е проведен на 19 февруари тази година между началника на отдела за операции и учения във ВВС Грефе, командира от ВВС на Германия Герхарц и двамата сътрудници от центъра за въздушни операции на космическото командване в Бундесвера - Фенске и Фрощеде. 

Според руската страна германските офицери обсъждат евентуални атаки по моста на полуостров Крим и по складове с боеприпаси с техните ракети и начините, по които да бъдат осъществени.

В публикуваната стенограма на руски и аудиото на немски език, германските офицери дискутират, че могат да снабдят украинската армия със 100 такива ракети, на два транша. Обсъждат се вариантите с какви самолети да бъдат транспортирани. Става ясно още, че дискусията се провежда по нареждане на министъра на отбраната Борис Писториус.

"Мостът на изток е труден за удар, това е сравнително малка цел, но "Таурус" може да го направи, както и да бъдат ударени складове за боеприпаси", казва Фрощед в стенограмата. Герхарц потвърждава, че този тип ракети ще успеят да ударят целта, "ако бъде използван френският изтребител Dassault Rafale".

Другият офицер, Фенске добавя: "Бих искал да кажа още нещо за разрушаването на моста. Интензивно проучвахме този въпрос и за съжаление, стигнахме до извода, че мостът, поради размера си, прилича на писта. Следователно, може да са необходими не само 10 или дори 20 ракети". 

"Аз не зная дали ще успеем за това кратко време, а става въпрос за месец, да подготвим украинците за изпълнението на тази задача. И как ще изглежда атаката на моста с "Таурус", изказва опасенията си Фрощеде.

"Никой не знае защо федералният канцлер блокира тези доставки. Разбира се, появяват се най-невероятни слухове", коментира Герхарц по повод нежеланието на Олаф Шолц Германия да предоставя ракетите на Украйна.

И констатира: "Ние сега водим война, в която се използва много по-модерна технология от нашето добро, старо "Луфтвафе".

От руска страна веднага заваляха реакции. Аудиото на немски език публикува в канала си в Телеграм и говорителката на Руското външно министерство Мария Захарова.

"Настояваме за обяснение от Германия. Официален Берлин е длъжен да го предостави в оперативен порядък. Опитът да се избегнат отговори на въпросите ще бъде разглеждан като признание на вина", заяви Захарова. "Хибридната война срещу руския народ, започната от Запада, върви на пълни обороти", констатира тя. 

Към момента няма коментар от германска страна на руските твърдения по повод разшифрования разговор между германските офицери и готвената от тях атака по Кримския мост.

"Все пак нашите отколешни противници - германците, отново се превърнаха в наши заклети врагове", реагира Дмитрий  Медведев в канала си в "Телеграм", цитира го БТА.

"Погледнете колко щателно и в какви подробности швабите обсъждат удари по наша територия с използване на далекобойни ракети, избират обекти за удари и най-вероятни начини за причиняване на максимални щети на нашата родина и нашите сънародници. При това не забравят да използват фалшива риторика за неучастието на Германия в конфликта", констатира Медведев.

Председателят на Думата Вячеслав Володин пък предложи да се изиска разследване от Бундестага.

Германското правителство от известно време насам води дебати по доставката на крилатите ракети "Таурус" за Украйна, които имат обсег на действие от 500 километра. Против предоставянето им на Киев твърдо се обявява германският канцлер Олаф Шолц, който изказа опасението, че така страната му може да бъде въвлечена във войната.

По думите на канцлера "при неправилно използване, ракетите могат да поразят и конкретна цел някъде в Москва".

Шолц заяви твърдата си позиция и днес включително - за това, че няма да допусне изпращането на германски войници, които да се включат под някаква форма във войната в Украйна, реагирайки на критиките на Великобритания срещу нежеланието му да предостави на Киев далекобойни ракети "Таурус", посочват Ройтерс и БТА.

"Няма да подкрепя каквото и да е решение за изпращане на германски войници, които под някаква форма да се включат във военна операция, свързана с ужасната война на Русия в Украйна", каза Шолц в Мюнхен, който по този начин се противопостави на предложението на френския президент Еманюел Макрон.