Тримата са египтянинът Бахер Мохамед - продуцент, египтянинът с канадски паспорт Мохамед Фахми - шеф на кореспондентския пункт на англоезичния канал на телевизията в Кайро, и австралиецът Питър Грест - шеф на кореспондентското бюро на "Ал Джазира" в Кения.

Други двама британци от екипа на "Ал Джазира" и холандски радиожурналист получиха 10-годишни задочни присъди, тъй като не са в Египет.

Тримата са обвинени в сътрудничество със забранената ислямистка партия "Мюсюлмански братя" и излъчване на неверни новини, имащи за цел да изопачат имиджа на Египет в чужбина, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Бахер Мохамед получава допълнително три години затвор по друго наказателно дело, свързано с незаконно притежание на оръжие.

И тримата не се признаха за виновни и заявиха, че само са изпълнявали служебните си задължения като журналисти. Те бяха задържани през декември при полицейска хайка в хотелската си стая в Кайро, която използвали като офис, откъдето отразявали протестите на привържениците на сваления от военните египетски президент ислямист Мохамед Морси.

Освен това на по 7 г. по същите обвинения бяха осъдени трима египетски студенти, които твърдят, че нямат нищо общо с "Ал Джазира" и се оплакаха, че са били малтретирани в ареста.

Половингодишният арест, следствието и самите присъди предизвикаха международен скандал. Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" и базираният в Ню Йорк "Комитет за защита на журналистите" заклеймиха присъдите и настояха журналистите да бъдат освободени.

Египетските власти са притеснени от международния отзвук на процеса. Австралийската външна министърка Джули Бишоп каза днес, че е ужасена от присъдитеи че нейното правителство просто не може да ги разбере, защото не са подкрепени с никакви доказателства пред съда. Тя добави, че решението на египетския съд не кореспондира с обявеното начало на демократичен преход от новите власти в страната.

Холандският външен министър Франс Тимерманс заяви, че ще постави въпроса за осъдените в Египет журналисти пред своите колеги от ЕС, а също така ще повика за протест посланика на Египет в Хага. Британският външен министър Уилям Хейг също привика за протест египетския посланик в Лондон.

По-късно и американският държавен секретар Джон Кери заяви, че се е обадил по телефона на египетския външен министър Самех Шукри, за да изрази "сериозното неодобрение" на САЩ, съобщи Ройтерс.

"Днешното осъждане очевидно е смразяваща и драконовска присъда. Когато чух съдебното решение днес, бях толкова разтревожен и разочарован", заяви той.