Това показва неотдавнашно изследване на Deutsche Bank, чиито резултати публикува изданието Il Giornale.it, предаде "Фокус".

Страните, засегнати от епидемията на смъртоносния вирус, са сред лидерите в добива на злато, петрол, алуминий, кобалт, мед и какао.

По оценка на Deutsche Bank, около 70% от световното производство на какаови зърна е в страните от Западна Африка. Ако кризата с Ебола не утихне, следва да се очаква ръст на цените, прогнозират експертите.

Много компании, работещи в зоната на разпространяване на вируса, вече са преустановили производствената дейност и са евакуирали персонала от опасните региони. Според банката, това ще удари бюджета на корпорациите и ще окаже негативно влияние на борсите. Разпространението на вируса ще повлияе и на туризма.

По оценки на експерти, ще пострадат преди всичко туроператорите и авиопревозвачите, а после влиянието ще усетят ресторантьорският бизнес и развлекателната индустрия.

Стачка на летище в Ню Йорк заради Ебола

Около 200 служители, почистващи пътническите самолети на нюйоркското летище "Ла Гуардия", стачкуваха вчера заради опасения от заразяване с вируса Ебола, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Работниците смятат, че не са достатъчно защитени от възможно заразяване със смъртоносния вирус, защото не са получили и специални защитни ръкавици и маски.

Вчера стана ясно, че опасната болест може би наближава и границите на България.

Има съмнения, че британски гражданин, починал в Македония е бил заразен с Ебола. В Сърбия пък 750 човека са поставени под карантина заради съмнения за наличие на вируса.