Депутатите гласуваха по 7 предложени поправки към споразумението на премиера Тереза Мей за Брекзит. Вотът се наложи, след като Мей заяви, че са необходими изменения в споразумението, за да може то да бъде прието в британския парламент. На този етап няма да се гласува ревизирано споразумение.

До последния момент преди гласуването депутатите имаха възможност да предлагат промени. Бяха предложени общо 14, но председателят на Камарата на общините трябваше да реши кои да остави за дебатиране и гласуване в парламента. Така предложенията за гласуване останаха седем.

За какво и как гласуваха депутатите

(Списъкът започва с последната гласувана поправка.)

1. Британските депутати гласуваха в подкрепа на поправката за замяна на предпазния механизъм за ирландската граница с алтернативна мярка, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Предложението, внесено от влиятелния консервативен депутат Греъм Брейди, бе прието с 317 срещу 301 гласа. Поправката засилва позициите на премиера Тереза Мей, когато се върне в Брюксел да опита да предоговори сделката за Брекзит - нещо, което ЕС досега изключва като вариант.

Целта на този предпазен механизъм е да бъде избегнато връщането на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит.

Планът "Брейди", станал известен като Поправка Ен (на латиница) призовава за замяна на предпазната клауза с "алтернативни мерки", за да се избегне твърдата граница на остров Ирландия. Предложението на Брейди бе подписано от 71 депутати. Вчера Мей призова депутатите от Консервативната партия да подкрепят именно Поправка Ен.

2. Британските депутати приеха днес поправка, призоваваща правителството да не позволи Обединеното кралство да излезе от Европейския съюз без споразумение. Поправката бе приета с гласовете на 318 депутати, а 310 гласуваха против. Тя не е правно обвързваща за правителството, но от политическа гледна точка е трудно да бъде пренебрегната, тъй като изразява волята на парламента, отбеляза Асошиейтед прес.

Поправката противоречи на възгледите на премиера Тереза Мей, според която единственият вариант да се предотврати Брекзит без сделка е депутатите да гласуват в подкрепа на споразумението й с ЕС.

3. Британските депутати гласуваха против поправката, внесена от лейбъристката депутатка Ивет Купър. Поправката щеше да даде на парламента правото да отложи Брекзит. Депутатите отхвърлиха с 321 срещу 298 гласа предложението. Смята се, че този вот е победа за премиера Тереза Мей, която бе против плана.

Предложението на Купър бе едно от ключовите 7 предложения, гласувани днес. То бе подписано от 139 депутати, включително от Консервативната партия на Тереза Мей. Предложението, известно като Поправка Би /латиница/, дава на Мей срок до 26 февруари да договори с Брюксел такова споразумение за Брекзит, което да бъде подкрепено от британския парламент. Ако това не се случи, то на парламентът ще бъде дадено право да поиска от ЕС отлагане на срока за Брекзит, за да се предотврати вариантът излизане от ЕС без сделка. Предложението на Купър предвижда удължаване с 9 месеца на крайния срок за излизане на Великобритания от ЕС, тоест от 29 март, както е планирано сега, на 31 декември.

4. Британските депутати отхвърлиха с 321 срещу 301 гласа поправка към законопроекта за излизане от ЕС, внесена от консерватора Доминик Грийв, целяща да даде на парламента по-голям контрол над Брекзит, което да позволи на Камарата на общините да обсъжда алтернативи на сделката на премиера Тереза Мей с ЕС. Смята се, че това гласуване е победа за Мей, която бе изразила опасения, че предложението ще узурпира ролята на изпълнителната власт.

Поправката на консерватора Грийв изисква през един парламентарен ден в седмицата през февруари и март да не важи нормата, че правителството има предимство в парламента и така законодателите да имат възможност да предлагат свои обсъждания по Брекзит.

5. Британските депутати отхвърлиха с 327 срещу 296 гласа поправка, предложена от лидера на Лейбъристката паритя Джереми Корбин, призоваваща парламента да обмисли варианти за предотвратяване на "Брекзит без сделка", включително постоянен митнически съюз и втори референдум.

6. Британските депутати отхвърлиха предложението на Шотландската национална партия, призоваваща правителството да отложи датата 29 март за излизане от ЕС и да не допусне Брекзит без сделка. Поправката, внесена от лидера на фракцията на шотландските националисти в камарата на общините Иън Блекфорд, която изискваше също Шотландия да не бъде извадена от ЕС против волята й, бе отхвърлена с 327 срещу 39 гласа.

7. Британските депутати отхвърлиха поправка, която призовава парламента да обмисли варианти за предотвратяване на "Брекзит без сделка", включително постоянен митнически съюз и втори референдум.

ЕС: Няма алтернатива на предпазния механизъм

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че споразумението между ЕС и Обединеното кралство за Брекзита не подлежи на предоговаряне, предаде Ройтерс.

Това заяви негов говорител, след като британската Камара на общините гласува за замяната на предпазния механизъм за ирландската граница с неконкретизирани "алтернативни мерки".

"Предпазният механизъм е част от споразумението за излизане, което не подлежи на предоговаряне", заяви говорителят на Туск.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че постигнатото между Великобритания и ЕС споразумение за Брекзит е "най-доброто възможно споразумение и не подлежи на предоговаряне", предаде Франс прес. Макрон призова британското правителство бързо да представи на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние "следващите етапи, които ще позволят да се избегне напускане без споразумение, което никой не желае, но за което все пак трябва всички да се подготвим".