Великобритания знае, че Европейският съюз е склонен да отложи Брекзит, но е за предпочитане датата да не е след изборите за Европейски парламент, насрочени за май, каза днес австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Във Великобритания има осъзнаване, че Европейският съюз е готов да направи всичко, за да избегне твърд Брекзит, подготвен е също, ако е необходимо, да отложи датата на напускане, но, разбира се, Великобритания също трябва да иска това", каза Курц на Световния икономически форум в Давос.

Предвидено е Великобритания да напусне ЕС на 29 март, но все по-упорито се говори за отлагане на Брекзит. Изборите за Европейски парламент са насрочени за 23-26 май. Ако Брекзит не стане факт дотогава, Великобритания също ще трябва да избира европейски депутати.

Междувременно днес ирландският премиер Лио Варадкар също коментира Брекзит в Давос, където участва в Световния икономически форум.

"За Ирландия предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз не е само въпрос на търговия, а екзистенциален въпрос за най-близкия й съсед", каза Варадкар, цитиран от Ройтерс.

"Често пъти, когато говоря за Брекзит извън Ирландия, хората говорят за това, все едно е търговска сделка, все едно става дума за търговия и работни места, за икономика и миграция", обяви Варадкар в интервю, което даде за агенцията на Световния икономически форум в Давос.

"Всички тези неща са важни, но за Ирландия е различно. От 20 години в Ирландия имаме мир, повишено сътрудничество Изток-Запад и основа за всичко това беше Европейският съюз. Затова за нас това е много различен въпрос. За нас това е на друго ниво", изтъкна Варадкар.