Нито едно от възможните решения на въпроса с Брекзит не се ползва с подкрепата на мнозинството от британците, които са единни само в неодобрението си на договорената от премиера Тереза Мей сделка за излизане на Великобритания от Европейския съюз, според публикуван днес доклад, предаде Франс прес.

Авторите на доклада, учени от шотландския университет в Стратклайд, обобщават резултатите от няколко социологически проучвания.

Малка част от анкетираните британци подкрепят предоговаряне на постигнатата от Мей сделка с ЕС, според доклада "Брекзит и обществено мнение 2019". Приблизително еднакъв е броят на привържениците на Брекзит без сделка и на желаещите провеждането на втори референдум за излизане от блока. Нито една от двете групи обаче не поддържа "мек" Брекзит, при който се запазват близките отношения между Великобритания и европейските институции.

Според публикувано в неделя проучване Брекзитът без сделка е предпочитан пред втори референдум, нови парламентарни избори и сделката на Тереза Мей, но въпреки това се ползва с подкрепата на едва 28 процента от участвалите в анкетата.

Макар че кампанията за провеждане на втори референдум набра сила през последните месеци, тази опция не е "толкова популярна, колкото понякога я представят", заяви професорът по политически науки от университета в Стратклайд Джон Къртис.

По думите му анкетите сочат, че мнозинството британци би искало да си каже думата по сделката на Мей, но когато оставането в ЕС е представено като възможно решение, опозицията срещу нов вот води с близо 10 пункта.

Според Къртис изправените пред толкова разделеното обществено мнение политически лидери трябва да си припомнят мисълта, че да управляваш означава да избираш.