Футболната среща бе прекратена в 42-та минута, след като над стадион "Партизан" в Белград се развя знамето на Велика Албания, а сръбският защитник Стефан Митрович свали флага и това доведе до сблъсъци, съобщиха БНР и БТА.

Братът на албанския премиер, Орфи Рама, бе арестуван във ВИП ложата по подозрение, че е организирал проявата. По информация от Министерството на вътрешните работи на Сърбия, Рама от мястото си в официалната ложа на стадиона е управлявал безпилотен летателен апарат (дрон), който носел знамето на „Велика Албания” и прелетял над терена, предаде АФП, позовавайки се на сръбската телевизия RTS.

Това предизвикало сблъсъци между двата отбора, а някои от двайсетте хиляди сръбски запалянковци опитали да нападнат албанските футболисти, съобщи "Фокус".

Вижте снимки >>

По-късно Орфи Рама е бил освободен от ареста и напуснал страната, пише  сръбският вестник Blic. Той казал на полицаите, че е американски гражданин и не могат нищо да му направят. По време на ареста на премиерския брат, полицаите са открили и дистанционното за дрона.

Министър-председателят на Албания Еди Рама реагира в Туитър с думите:

"Съседите оставиха лошо впечатление за организацията. Ние се гордеем с червено-белите. Докато имаше футбол, в играта имаше шансове, за съжаление на съседите, които пред целия свят оставиха лошо впечатление на това шоу".

Той обаче не уточнява какво мисли за ситуацията с участието на неговия брат.

Външният министър на Сърбия Ивица Дачич обаче заяви, че инцидентът е предварително планирана политическа провокация, съобщиха радио b92 и "Фокус". По думите на Дачич, Сърбия няма никаква отговорност за прекъсването на мача и не се е случвало досега.

"За мен централен въпрос е как ще реагира ЕС и УЕФА, тъй като ако някой от Сърбия развееше знаме на Велика Сърбия в Прищина или Тирана, това щеше да е точка в дневния ред на Съвета за сигурност на ООН. В случая особено спорен е фактът, че става дума за братът на премиера на Албания, който трябваше да бъде гост. Всичко това прави случая политически”, добави Дачич.

Случката провокира безредици в Косово

Безредици с участието на албанци и сърби в северната част на Косово бяха предотвратени от правоохранителните органи. След прекратяването на мача между Сърбия и Албания се наложи служители на косовската полиция, полицейската мисия на ЕС в Косово - Еулекс (EULEX) и военни от мисията под командването на НАТО в Косово - Кейфор (KFOR) да разгонват тълпите косовски албанци, излезли по улиците в Косовска Митровица и опитващи да се прехвърлят в сръбските квартали.

В западните македонски градове Тетово и Струга пък стотици албанци излязоха по улиците със знамена и запалени факли.

Подробности за безредиците и видео >>

Резултати от квалификациите >>