Скандалът за укриване на данъци от голям мащаб "СуисЛийкс" (SwissLeaks), в центъра на който е швейцарското поделение на британската банка Ейч Ес би Си (HSBC), извади на светло голям депозит на дъщерята на бивш китайски министър-председател, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 
Международният консорциум на разследващите журналисти е установил, че Ли Сяолин, директор на китайско държавно електроразпределително дружество, държи тайно в швейцарска банка до 2,48 милиона долара.
Тя е дъщеря на бившия премиер Ли Пън, известен с подкрепата си за кървавото потушаване на продемократичните протести през 1989 г.

Семействата на високопоставени китайски политици натрупаха огромни богатства през последните две десетилетия.

Част от тези активи са държани в банкови сметки в чужбина, за да не привлекат вниманието на властите в страната, които подеха голяма кампания срещу корупцията - широко разпространено явление в Китай.

Британският парламент ще разследва бързо скандала "СуисЛийкс", предаде Франс прес, като се позова на депутати.

Комисията по държавните сметки към Камарата на общините ще започне разследване и ще поиска информация от Ейч Ес Би Си.

"Разкритията... доказват за пореден път непрозрачността на една световна индустрия в полза на един богат елит", коментира председателката на комисията, Маргарет Ходж от опозиционната Лейбъристка партия.