Това сочат най-новите разкрития на международния консорциум за разследваща журналистика, които бяха публикувани снощи под името „Суис лийкс“, предаде БНР.

Разкритията показват схема за избягване на данъци и укриване на капитали на обща стойност около 180 милиарда долара от над 200 страни.
 
България е на 69-то място в глобалната класация по размер на средствата, постъпили в швейцарската HSBC Private Bank, поделение на втората по големина банка в света - британската HSBC. Сред водещите в тази класация са Швейцария, Великобритания, САЩ, Франция и Италия, откъдето са били източени милиарди.

Установено е, че някои от банковите сметки принадлежат на диктатори, корумпирани политици, трафиканти на наркотици и оръжие, други - на звезди от света на киното, модата или спорта.

Във визирания период в швейцарската банка са били открити 95 сметки на лица и организации с български адрес. Близо половината от тях са били анонимни - с номер, вместо име.

Свързаните с България клиенти на банката са 74, само 11% от тях обаче имали българско гражданство. Най-голямата сметка на български клиент е била на стойност над 264 милиона долара, показва разследването, в което не са посочени имена, свързани с нашата страна.

Българските власти обаче биха могли да ги оповестят, защото френските данъчни органи, които през 2008 година са получили от информатор всички данни за банковата схема, твърдят, че са ги предоставили на всички заинтересовани страни.

Новият скандал „Суис лийкс“ е най-голямото изтичане на банкова информация в историята. Директор на HSBC тогава е Стивън Грийн, който по-късно е удостоен с благородническа титла и става министър на търговията и инвестициите в правителството на Дейвид Камерън.

Разкритията на "Монд"

Френският вестник "Монд" (Le Monde) публикува разследване, което разкрива широката система за укриване на данъци, приета и дори насърчавана от HSBC,  през "швейцарската пътека".

"Монд", който разследва аферата HSBC от началото й, придоби в началото на 2014 г. глобални банкови данни, които се отнасят за периода 2005-2007 г. за създаване на гигантска международна измама, предаде БГНЕС.
 
Според разследващите, през Женева са прехвърлени 180,6 милиарда евро на повече от 100 хиляди клиенти и 20 хиляди офшорни компании през сметките на HSBC, точно от 9 ноември 2006 г. до 31 март 2007 г. Този период отговаря на цифровизираните архиви, откраднати от HSBC PB от Ерве Фалчиани (Hervé Falciani), бивш служител на банката.

Наистина, в края на 2008 г. този френски специалист по информатика дава на френските данъчни служители данни, които е откраднал от своя работодател. След като получава фактите, през януари 2009 г. френското правосъдие разследва една съвсем малка част от "списъците Фалчиани" т.е. около 3000 души от различни страни, заподозрени, че са укривали парите си в HSBC PB, и то със съучастието на банката - съмненията са за незаконно банково и финансово облагодетелстване и "пране на пари и укриване на данъци".

Над 5,7 милиарда евро са били укрити чрез HSBC PB в данъчни убежища от името само от френските й клиенти ... Повечето от разобличените в "Списъците Фалчиани" междувременно приведоха данъчните си истории в съответствие със закона и ги урегулираха.

На 28 януари 2014 г. под заглавие "Списъците HSBC: Сагата на взривоопасното разследване на укриването на данъци" "Монд" публикува първата серия от статии, разкриващи основите на френското съдебно следствие. Но липсваше глобалният аспект ... Няколко дни по-късно, една личност се появи в редакцията на булевард "Огюст Бланки" в Париж. Този източник, чиято анонимност защитаваме, ни даде флашка, съдържаща всички файлове от установените случаи от "Списъците Фалчиани", проучени в най-голяма тайна от 2009 г. от френските данъчни власти, понякога въпреки умишленото неизпълнение на задълженията от страна на политическата власт.

Какво се открива в тези списъци - предадени от френското финансово ведомство на няколко чужди правителства?
 
Трафиканти на оръжие или наркотици, хора, финансиращи терористични организации, политици, звезди на шоубизнеса, икони от спорта или водещи индустриалци ... Искащи, в голямото си мнозинство, да скрият парите си в Швейцария.

Френските хирурзи, желаещи да изперат своите недекларирани хонорари, са редом с белгийски търговци на диаманти, главните герои от аферата Elf или на много еврейски семейства, чиито активи са били оставени на безопасно място в Швейцария по време на възхода на нацизма в Европа.

Много от тях са били незаконно набелязани във Франция от страна на управляващите банковите им сметки. Всички са били окуражени от изпълнителния съвет на HSBC PB по-добре да маскират парите си зад паравана на офшорни структури, обикновено базирани в Панама и Британските Вирджински острови, за да избегнат някои европейски данъци, включително данък, създаден през 2005 г.

Следователите вече има материални доказателства за тези престъпления.
 
Като изключителен получател на експлозивна информация, през пролетта на 2014 "Монд" реши, за да гарантира най-комплексното "лечение" и то толкова строго, колкото е възможно, да сподели информацията с международните медии през Консорциума на разследващите журналисти, базиран в САЩ, и които вече сътрудничеха с "Монд" в операциите Offshore Leaks (през 2013 г.) и "LuxLeaks" (2014 г.). Общо бяха мобилизирани, в най-голяма дискретност, 154 журналисти от 47 страни, които работят в 55 медии (От "Гардиън" във Великобритания до "Зюддойче цайтунг" в Германия и предаването "60 минути" на Си Би Ес (CBS) в САЩ ...).

HSBC Private Bank, както и швейцарските политически и съдебни власти, оспорват още от началото на случая с мотива, че данните са получени чрез кражба. Извършителят й – Ерве Фалчиани - който се опита да продаде файловете, преди да промени мнението си и да ги предостави на френските власти, е обвинен от прокуратурата на Конфедерация Швейцария на 11 декември 2014 г. за "шпионаж ", "изтегляне на информация" и "нарушение на търговската и банковата тайна".

Швейцария, която гледа с много лошо око на разследванията, провеждани от френското правосъдие и данъчните, особено като се има предвид, че информацията е била обект на трафик, формално отхвърля френското разследване, както и други съдебни дела по света.

На 27 февруари 2014 г. двамата френски следователи, натоварени със случая, стигнаха до заключението, че "автентичността на данните е проверена от многобройни изслушвания на титуляри на сметки, които имат взаимоотношения с данъчните органи, въз основа на този списък".
 
"От своя страна, HSBC PB изглежда готова да направи същото с френските съдилища, за да се избегнат разорителни дела - не само заради имиджа … пише "Монд". 

Швейцарският вестник "Льо тан" (Le Temps) един от партньорите на "Монд", който споделя разкритията, публикува имената на видни политически личности, посочвайки сред другите и Рами Маклуф, братовчед на сирийския президент Башар Асад. Той посочва и бившия министър на Хаити Франц Мерсерон и още бившия египетски министър на търговията и промишлеността Рашид Мохамед Рашид, който бе осъден на пет години затвор през юни 2011 г. за злоупотреба със социални активи от фондовете за развитие на страната, пише АФП за историята.