Според Грьое ХДС ще отдели целия ноември за коалиционни преговори с опозиционната Германска социалдемократическа партия (ГСДП).

По думите му разговорите ще са "интензивни и задълбочени". Канцлерът от своя страна предупреди, че те могат да продължат още по-дълго, до 25 декември, съобщава вестник "Велт", като се позова на нейни думи.

След като се съгласиха да пристъпят към преговори, двата лагера се очаква да създадат 12 преговорни екипа по различни проблеми и сфери на политиката. Основното искане на лявоцентристката ГСДП е въвеждане на единна минимална работна заплата.

Ако се приеме предложената почасова ставка от 8,50 евро, това ще означава незабавно повишаване на доходите за милиони работници в икономически изоставащата Източна Германия.

Председателят на ГСДП Зигмар Габриел отрече при вчерашната среща с ХДС и Християнсоциалния съюз да са били разпределяни министерски кресла, но в медиите вече вървят слухове кое министерство ще е на коя партия.

Според добре осведомени източници социалдемократите щели да поискат финансовото министерство и да се откажат от външното. Това значи, че сегашният финансов министър Волфганг Шойбле, може да стане външен министър.

Говорителят на Меркел Щефен Зайберт заяви, че канцлерът и кабинетът официално ще подадат оставка във вторник, когато ще е първото заседание на новия парламент, но ще продължат да управляват до съставяне на ново правителство.