В Чехия

Наводнението се придвижва към северните райони на страната, в посоката на речното течение. В градовете Мелник и Дечин се евакуира населението на ниско разположените квартали. Нивото на река Лабе вече е над 8 метра. В ранните часове тази сутрин бяха затворени 18 жп линии, 145 пътни участъци и мостове в страната. Хиляди са евакуирани и са настанени в училища и хотели, където властите им изпращат топла храна.

Нивото на река Вълтава в Прага достигна критичната си точка в 6 часа местно време, след което бе регистриран спад и опасността от нови наводнения изглежда отминала, съобщи МВнР, като се позова на информация на посолството на България в чешката столица. Готовността за евакуация в някои от засегнатите райони на Прага е отменена. Крайбрежните улици остават затворени, както и някои участъци на метрото. Учебните заведения и детски градини функционират нормално.

Частично остават затворени някои второкласни пътища на територията на страната. Графикът на железопътния транспорт все още не е непълно възстановен. Към 6 часа местно време от засегнатите райони са евакуирани 8340 души.

В Германия

Канцлерът Ангела Меркел посети южния град Пасау, който е сред най-силно засегнатите от наводненията в региона. Тя заяви, че Берлин е готов да отпусне "незабавно и без бюрократични спънки помощ" около 50 милиона евро за провинциите в засегнатите зони. Наводненията не са взели жертви в страната, но са причинили съществени материални щети, чийто размер още не се знае. Повредени са жилищни сгради, селскостопански насаждения и други обекти. 
Очаква се по-късно днес канцлерът да посети Саксония и Тюрингия.

В Австрия

В Долна Австрия в много общини е обявено извънредно положение. Няколкостотин души от Залцбург и Мелк са били евакуирани. Полиция, пожарните служби и военните помагат на хората. Над 100 пътища продължават да са затворени. Австрия спря корабоплаването в своя участък на Дунава след като водата надхвърли нивото за безопасно плаване с близо метър.

У нас

Няма опасност от наводнения в българския участък на река Дунав. Няма и основания за паника от очакващата се приливна вълна от Германия и Австрия. Това каза директорът на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" в Русе Павлин Цонев.

По думите му прогнозите до края на тази седмица са нивото да се повиши с 1-1,5 м., което обаче не представлява повод за притеснение, тъй като в момента водният стълб на река Дунав край Русе е 396 см спрямо условната кота "нула". Опасност от заливане има, ако нивото премине 800 см. Прогнозите за следващите два дни е то да се увеличи с 20 см при Русе и да достигне 417 см спрямо условната кота "нула".


Вижте снимки от водното бедствие