Британското правителство днес пуска в действие мобилно приложение, чрез което граждани на ЕС, установили се в Обединеното кралство, могат да кандидатстват за пребиваване след Брекзит, съобщи "Франс прес".

Близо 3,5 милиона европейски граждани живеят в момента в Обединеното кралство. Те ще трябва да кандидатстват за така наречения статут на "уседналост", за да продължат да работят или да получават социални помощи, когато Великобритания излезе от общността.

Министерството на вътрешните работи увери, че иска максимално да опрости процедурата.

Чрез мобилното приложение, което още не е активно на смартфоните, потребителите ще могат да направят снимка на биометричния си паспорт и на лицето си, за да потвърдят своята самоличност. След това ще бъдат насочени към сайт, за да дадат адреса си и могат да дадат съгласие за проверка на данъчното им състояние, за да се потвърди адресът им.

Третата стъпка е да декларират дали имат криминално досие. Тежка присъда може да доведе до отхвърляне на заявлението.

След експериментално използване на заявлението, извършено между ноември и декември сред 30 000 души, властите обявиха първите резултати: 81 процента от исканията са били обработени за една седмица.

Отхвърлени заявления няма, но почти 10 на сто от общия брой са останали без отговор три седмици след края на експеримента. "На прав път сме", каза държавният секретар по имиграцията Карълайн Ноукс.

Но някои изразяват загриженост дали подаваните всекидневно заявления няма да са прекалено много, до 6000, според някои оценки. Вътрешното министерство е наело 1900 души, за да поемат това допълнително натоварване.

"Това е важен тест за министерството, залогът е висок", смята Джил Рътър, специалистка по миграционни въпроси в британската експертна група "Бритиш фючър".

"Ако всичко мине добре, Обединеното кралство ще изпрати силно послание, че европейците са добре дошли и че правителството държи ситуацията под контрол. Ако нещата се объркат, последиците ще са ужасни", прогнозира специалистката.

Процедурата струва 65 лири, което е цената на паспорт. Тя ще е безплатна за онези, които вече имат статут на постоянно пребиваващи След 30 март заявленията ще може да се подават и по пощата или в местните администрации. В момента се водят разговори с "Епъл", за да се позволи на притежателите на айфон да имат достъп до приложението.