Около 25 видни германски политици, бизнесмени и културни знаменитости са подписали открито писмо до британците, публикувано в днешния брой на авторитетния лондонски вестник "Таймс", в което призовават за преосмисляне на решението за напускане на Европейския съюз, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Британците ще ни липсват, ако Брекзит стане факт. След ужасите на Втората световна война Великобритания не ни изостави. Тя приветства завръщането на Германия като суверенна страна и европейска сила. Ние, като германци, не сме забравили това и сме благодарни", се казва в писмото.

Сред подписалите го са Анегрет Крамп-Каренбауер - лидерката на управляващия Християндемократически съюз, Дитер Цече - шеф на концерна "Даймлер", бившият германски футболен национал Йенс Леман, Кампино - фронтмен на германската пънк група "Тотен хозен".

"Без вашата велика нация този континент не би бил това, което е днес", пишат те.

Бившият британски премиер Тони Блеър приветства писмото и в интервю за германския всекидневник "Велт" каза, че то е "много полезно".

"Общественото мнение във Великобритания относно Брекзит се променя. По тази причина за Европа е важно ясно да заяви, че би приветствала завръщането на британците, ако те променят мнението си", казва Блеър пред "Велт" и други европейски медии.

По-нататък в писмото в "Таймс" се казва, че ако решението за Брекзит бъде реализирано, то ще бъде прието, но е утеха да се знае, че всички решения са обратими. После авторите изреждат поредица от неща, които ще им липсват без Великобритания в ЕС, включително британското мрачно чувство за хумор, лявото шофиране по пътищата и пъбовете с бира.

"Ето защо британците трябва да знаят: от все сърце ние искаме те да останат", заключават подписалите се под него.