Увеличени са служителите в консулската ни служба във Великобритания като част от мерките по Брекзит. Целта е по-бързо да се предоставят услугите на българските граждани, обясни в кулоарите на парламента вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. На страницата за регистрация имало и специален раздел.

Едновременно с това още от миналата година на територията на кралството се провеждат изнесени информационни дни, в които служители на консулството разясняват начина на регистрация, правата, от които сънародниците ни ще се ползват, след излизането от ЕС на Великобритания. От началото на тази година има вече два такива информационни дни, а през първите шест месеца на 2019 г. са запланувани общо 20.

Захариева подчерта, че още от миналата година кабинетът развива трите възможни сценария за Брекзит. Всички институции са приканени с писмо от мен да актуализират отново всички варианти с фокус върху най-лошия трети сценарий - без сделка, добави външният министър. Тя не тълкува кои варианти има предвид правителството, но трите варианта на британския премиер Тереза Мей, определени още през 2018 г., са: Брекзит без сделка; Брекзит със споразумение; отмяна на Брекзит.

Захариева припомни, че още миналата година правителството на Великобритания е поело ангажимент, независимо дали ще има сделка или не, европейските граждани (в случая българските), които живеят на територията й, да запазят правата си, както са договорени. Това важи за тези, които към датата на Брекзит живеят там, подчерта вицепремиерът.

Пред Dir.bg активен представител на българската общност във Великобритания обаче каза, че "вместо автоматично получаване на статут", това пред което тя е изправена в момента, е "да кандидатства за този статут". Със сделка или без - през март 2019 г. започва процедура, през която трябва да преминат всички граждани на ЕС във Великобритания, включително българите, за да получат нов имиграционен статут след Брекзит, заяви Нишан Джингозян, инициатор и съосновател на Българския център за социална интеграция и култура в Лондон. По неговите думи, макар и според властите процедурата да е максимално опростена, тя ще предизвика огромни затруднения за българите при комплектуването  на изискваните документи.

При напускане на ЕС без споразумение се губи т.нар. "преходен период" (21 месеца след реалното напускане), през който гражданите на Общността ще могат да идват във Великобритания, да работят, да учат, да развиват бизнес. При Брекзит без сделка това няма да е възможно и ще се стигне до "имиграционен проблем за българската общност и за всички граждани на ЕС във Великобритания", предупреди Джингозян.