Десетте най-тежки бедствия през 2018 г., свързани с климата, са причинили щети за поне 84,8 милиарда долара, заяви благотворителната организация "Крисчън ейд" в изследване, цитирано от Ройтерс и БТА.

Тази година всеки населен континент е бил засегнат от предизвикани от климатичните промени тежки метеорологични събития, каза организацията и предупреди, че са необходими спешни действия за борба с глобалното затопляне.

"Този доклад показва, че в момента климатичните промени оказват опустошително въздействие върху живота и препитанието на много хора", заяви Кат Крамър от "Крисчън ейд".

Според доклада най-скъпоструващите бедствия, свързани с климата, през 2018 г. са били ураганите Флорънс и Майкъл, причинили щети за поне 32 милиарда долара при преминаването си през САЩ, Карибския регион и Централна Америка.

Урагатът Майкъл

Снимка: АП/БТА

След урагана Майкъл

Снимка: БТА

Уганът Флорънс

Снимка: AP/БТА

САЩ също така са понесли загуби за поне 9 милиарда долара от горски пожари, причинили смъртта на десетки хора и унищожили хиляди жилища в Калифорния.

Пожарите в Калифорния

Снимка: AP/БТА

В Япония тежките наводнения през лятото и тайфунът Джеби през есента са нанесли щети за над 9,3 милиарда долара.

Тайфунът Джеби удари Япония

Снимка: АП/БТА

Според доклада сред най-скъпоструващите бедствия, свързани с климата, през 2018 г. са били също така сушите в Европа, наводненията в Индия и тайфунът Мангхут във Филипините и Китай.

Тайфунът Мангхут във Филипините

Снимка: Gettyimages

Авторите на изследването са събрали информацията за обема на щетите, като са използвали данни от източници, включително правителства, банки и застрахователни фирми. В някои случаи обаче данните са се отнасяли само за застрахованите загуби, а също така не са включвали човешките загуби.