Жертвите на бурята Флорънс в американските щати Северна и Южна Каролина са най-малко 17, съобщиха американските власти. Вчера беше обявено, че едни от първите загинали са майка и бебе. Семейството било в автомобил, когато върху него паднало голямо дърво. Бащата е в болница с тежки наранявания.

Тази сутрин Флорънс премина през западната част на Северна Каролина. В резултат се изля още дъжд, водата от който няма къде другаде да отиде, освен в коритата на реките или да наводни магистрали и домове, а също и да заплаши още животи, докато се движи към Вирджиния и Нова Англия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

За двете Каролини "най-лошото предстои", защото нивата на реките са достигнали рекордни стойности, заяви Зак Тейлър, представител на Националната служба по метеорология на САЩ.

Снимка: AP/БТА

"Почвата е подгизнала и не може да поеме повече дъжд, но, за съжаление, тази вода трябва да отиде все някъде. По-късно през деня тези реки ще започнат да достигат предела си и това ще продължи и утре и в други ден, а може би и по-дълго", каза още той.

Предупрежденията за свлачища и "продължителни и значителни преливания на реки" в целия регион ще останат в сила през следващите няколко дни, заяви службата по метеорология.

Тази сутрин крайбрежният град Уилмингтън продължаваше да бъде откъснат от света заради наводненията. Десетки хиляди домове в Северна и Южна Каролина понесоха щети. 

През изминалата нощ спасителните екипи издирваха момченце на 1 годинка, което било отнесено от водите в района на Шарлcт, Северна Каролина, след като придошлите води изтласкали автомобила на майка му от пътя, заяви във Фейсбук окръжното шерифство. Майката заобиколила преградите пред пътен участък, който бил затворен за движение, се допълва в съобщението.

Флорънс първоначално дойде на американския бряг като ураган, но вчера отслабна до тропическа депресия. Днес се очаква да отслабне още, преди утре и в сряда да се засили отново, заяви Националният център по ураганите в САЩ.

Според американската метеорологична служба от четвъртък от Флорънс в Северна Каролина са били донесени количества на валежите от 100 см.

До утре в Северна и Южна Каролина и във Вирджиния се очакват още 5-13 см валежни количества, а в отделни райони са възможни и 20 см.