Качински е брат близнак на трагично загиналия при самолетна катастрофа на 10 април в Русия полски президент Лех Качински и председател на основната опозиционна сила в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Полша, това е нашият голям общ ангажимент. Той изисква личното страдание да бъде надмогнато, дългът да бъде изпълнен въпреки личната трагедия. По тази причина взех решение да се кандидатирам за президент на Полша", обяви Ярослав Качински в декларация, публикувана на сайта на "Право и справедливост".

Той бе министър-председател на страната през 2006-2007 г.

60-годишният Качински ще се изправи на изборите срещу 57-годишния Бронислав Коморовски - кандидат на управляващата либерална партия "Гражданска платформа", който е и маршал на Сейма - полския парламент. Всички проучвания на общественото мнение отреждат победа на Коморовски, който след смъртта на Лех Качински временно изпълнява длъжността на държавен глава.

Днес бе крайният срок за регистриране на кандидатите на президентските избори в Полша. Те трябва да са събрали подписите на 1000 души в своя поддръжка. След първоначалната регистрация претендентите имат срок до 6 май, за да съберат изискваните по закон подписи на 100 000 избиратели. Едва тогава онези от тях, които изпълнят това условие, ще получат официално статут на кандидати на президентските избори.

Ако нито един от опонентите не получи над 50% от гласовете на първия тур на 20 юни, двамата кандидати с най-много гласове ще се изправят един срещу друг на балотаж на 4 юли.

Лех Качински, който също беше консерватор, стана президент на Полша през декември 2005 г., след като победи на избори либерала Туск.