Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Контролната операция, организирана от Европейската мрежа на службите на "Пътна полиция" в ЕС /TISPOL/, се е състояла в периода от 7 до 13 септември.
За посочения период "Пътна полиция" в нашата страна е проверила 41 069 моторни превозни средства, което е с 6521 повече, в сравнение с предишната операция на европейската мрежа за използване на обезопасителни колани. Установени са общо 3873 нарушения, от които 3284 от страна на водачите, 471 от пътниците, а констатираните случаи на неизползване на обезопасителни системи за деца са 118, уточняват от МВР. От европейската мрежа отчитат, че използването на обезопасителните системи от водачите и пътниците би довело до спасяването на близо 10 000 живота годишно в Европа.
Статистиката за България сочи, че през последните години водачите са осъзнали важността от използването на обезопасителни колани. Това за съжаление все още не важи за пътниците в автомобилите, отбелязват от МВР. През 2008 г. в нашата страна при пътни инциденти са загинали 113 пътници на задните седалки в автомобилите. От тях само осем са били с поставени обезопасителни колани. Нараства ролята на Европейската мрежа на службите на "Пътна полиция" в ЕС като организация, обединяваща усилията на всички структури на пътната полиция, за намаляване на жертвите по пътищата на обединена Европа, посочват от МВР.
Полицейските операции от страните от ЕС за спазване на ограниченията за скорост, шофирането след употреба на алкохол и наркотични вещества, използване на обезопасителни колани, контрол над товарните автомобили, оказват положително въздействие за подобряване на пътната безопасност и въздействат върху поведението на водачите, се посочва в съобщението.