Новозеландски учени направиха първата в света триизмерна радиография на човешко тяло с помощта на технология, която ще помогне за подобряването на медицинската диагностика, съобщи Франс прес.

Новият способ използва традиционната черно-бяла ренгтенография, като към нея прибавя начините за проследяване на елементарните частици от Големия адронен колайдер на ЦЕРН /Европейската организация за ядрени изследвания/. Както е известно, с негова помощ стана възможно да бъде открит през 2012 година Хигс бозонът.

"Новата техника, използваща цветни рентгенови лъчи, ни дава възможност да получим по-ясни изображения, което ще помогне на лекарите да поставят по-точни диагнози на своите пациенти", съобщиха от ЦЕРН в комюнике, след като беше използвана тяхната технология.

Триизмерната цветна радиография показва отчетливо разликата между костта, мускула и хрущяла, а също така разположението и обемите на раковите тумори.

Технологията на ЦЕРН, кръстена "Медпикс", функционира като фотоапарат, който открива и преброява отделните субатомни частици, които се сблъскат с пикселите, когато електронният затвор на камерата е в отворено положение. Така се постигат изображения с висока резолюция и контраст, недостижими с традиционните медицински апарати.

С новия скенер, кръстен "Spectral CT", ще бъдат извършени през следващите месеци първите клинични тестове с пациенти от ортопедиите и ревматологиите в Нова Зеландия.