Осем години след избухването на гражданската война в Сирия, руските туристи отново насочиха вниманието си към страната, съобщава британският национален ежедневник The Times, цитиран от "Фокус". Засега потокът от туристи към страната, засегната от военните действия и терористите, е малък, но се очаква той да се увеличи - при това в близко бъдеще.

Руските туроператори започнаха да продават организирани турове до Сирия с цел да съживят някога толкова доходоносната туристическа индустрия на близкоизточната република. Преди началото на гражданската война през 2011 г. около 9 милиона чужденци посещаваха ежегодно Сирия. С възстановяването на контрола върху значителна част от територията на държавата от силите на президента Башар Асад, туристите отново започнаха да обръщат внимание на страната.

Обиколката, предлагана от туристическите агенции, продължава осем дни. Предполага се, че туристите летят до Бейрут, столицата на Ливан, откъдето влизат в Сирия по шосе. Желаещите да се запишат за екскурзията ще трябва да отделят 100 хиляди рубли (малко под 2 800 лева).

Един от градовете, които руснаците са поканени да посетят, е Алепо, контролът над който сирийските власти си възвърнаха през 2016 г. Според ЮНЕСКО в резултат на войната около 90% от Стария град, историческият център на Алепо, е разрушен или сериозно повреден. Освен това в града има множество мини.

Друга спирка е Палмира, древен град, в който членовете на "Ислямска държава" унищожиха безценни архитектурни паметници.

Освен това в част от Сирия, както отбелязва изданието, военните операции продължават. По-специално в сряда, 20 ноември, правителствените сили на Дамаск проведоха операция в Идлиб, в северозападната част на страната.

Според данни на The Times, тази година общо 50 руснаци са посетили Сирия, но се очаква търсенето на подобни турове да се увеличи в близко бъдеще.