В Deuteronilus Mensae под тънък слой марсиански прах лежи чист воден лед, който може да се използва от бъдещите пилотирани експедиции, смятат специалисти, участвали в Москва в Седмия международен симпозиум за изследване на Слънчевата система, цитирани от ТАСС и БТА.

"Това е най-интересното място за нашите изследвания", твърди Джеймс Хед от американския университет "Браун", който е един от авторите на проекта.

Вижте как може да изглежда базата на Марс > >

Радиусът на определеното място от учените е около 100 километра. То се намира в северното полукълбо на Червената планета - между равнините Утопия и Хрис. Точните координати на района са 39,1 градуса северна ширина и 23,1 градуса източна дължина.

Хед изрази увереност, че изследователите за пръв път биха могли да открият извънземен живот точно в Deuteronilus Mensae.

"Повярвайте ми, там той съществува! Той е на най-елементарно равнище, но съществува!", уверен е ученият.

НАСА планира да изпрати астронавти на Марс след 2030 година, но плановете на частната американската компания SpaceX са още по-дръзки. Шефът на SpaceX Елън Мъск планира да изпрати хора на Червената планета още през 2025 година, а в рамките на следващите 100 години да бъде създаден самоподдържащ се град с 1 милион жители.