Йероглифът "вадзавай", означаващ "бедствие", "беда", "нещастие" беше обявен в Япония за символ на отминаващата 2018 година, предаде ТАСС. За подобно решение гласуваха най-много жители на Страната на изгряващото слънце, взели участие в традиционната годишна анкета.

Йероглифът беше изписан върху традиционна японска хартия с размери 1,3 на 1,5 метра от настоятеля на будисткия "Храм на чистата вода", Сайхан Мори. Храмът се намира в древната столица на Япония Киото, а Мори е един от главните инициатори на кампаниите за избирането на символ на годината.

Церемонията беше предавана пряко по телевизионния канала "Нихон тереби".

Изборът на "бедствие" за йероглиф на годината се обуславя от честите стихийни бедствия, които засегнаха през изминалите 12 месеца различни райони на страната. През месец юли заради тайфуна Прапирум западната част на Япония беше засегната от мащабни наводнения.Те отнеха живота на 220 души, а голямото летище Кансай в град Осака се оказа напълно под вода. Броят на загиналите от наводненията се оказа най-висок от 1953 година насам, когато на остров Кюшу загинаха 759 души.

След това над Япония се стовариха няколко тайфуна, сред които и Джеби, най-мощният за последните 25 години. През септември на северния остров Хокайдо беше регистрирано силно земетресение, което отне живота на над 40 души.