Много силен тайфун, смятан за най-мощния от 25 години, удари директно Япония, като наруши сериозно транспортните връзки и работата на предприятията.

Тайфунът Джеби - 21-ият за сезона в Азия тази година, връхлетя югозападната префектура Токушима на остров Шикоку, съобщи националната метеорологична служба. Скоростта на съпътстващите ветрове достига на места близо 220 км/ч. В централната му част тя е 160-190 км/ч, което го прави най-мощния от 1993 г. насам, уточни за АФП представителят на ведомството Риута Курора, цитиран от БТА.

Джеби може да причини значителни щети в западните региони

Снимка: АП/БТА

Тайфунът "Джеби" в Япония

Снимка: АП/БТА

Джеби се измества доста бързо в посока север-североизток със скорост 45 км/ч; очаква се да мине през западната част на остров Хоншу. Синоптиците прогнозират и поройни дъждове, а властите настояха населението в зоните, застрашени от наводнения и свлачища, да се подготви за евентуална евакуация.

Премиерът Шиндзо Абе отмени обиколка из западните райони и свика кризисно съвещание, по време на което настоя хората "да вземат предпазни мерки".

Около 300 000 души са получили препоръка да се изтеглят в убежища. Най-малко 50 000 домакинства са останали без ток.

Над 650 полета вече са анулирани по съображения за сигурност като предварителна мярка. Много влакове са спрени от движение.

Над 650 полета вече са анулирани по съображения за сигурност като предварителна мярка

Снимка: АП/БТА

Над 650 полета вече са анулирани по съображения за сигурност като предварителна мярка

Снимка: АП/БТА

Днес по изключение няма да работят големите магазини в региона около западния град Осака. Заводите в най-застрашените зони предупредиха персонала да не идва на работа. Училищата там също останаха затворени.

Тайфуни редовно минават през архипелага лятно време, но Джеби може да причини значителни щети в западните региони, съсипани вече през юли от наводнения и гигантски свлачища, причинили смъртта на близо 220 души, отбелязва АФП. 10 човека остават в неизвестност след това най-смъртоносно природно бедствие в страната за повече от три десетилетия, припомни в тази връзка ДПА.