Бебе, заченато с ДНК на трима души, се роди в Гърция в резултат на спорна техника, използвана за първи път при случай на безплодие, предаде АФП, като се позовава на гръцко-испанския медицински екип, който е осъществил тази процедура на асистирано зачеване.

Този метод вече е бил използван през 2016 г. в Мексико, за да се избегне предаване на наследствена болест от майката.

В този случай момченцето с тегло 2960 грама се е родило във вторник от 32-годишна майка гъркиня, която е направила няколко безуспешни процедури ин витро, уточниха в съобщение от гръцкия център "Institute of Live".

Според тази техника за асистирано зачеване, гръцко-испанският екип, ръководен от ембриолога Панайотис Псатас, е прехвърлил генетичен материал, съдържащ хромозомите на майката, в яйцеклетка на жена донор, чийто генетичен материал е бил премахнат.

След това оплождането е било осъществено ин витро със сперма на бащата и ембрионът е бил имплантиран в матката на майката.

Днес за първи път в света неотменимото право на една жена да стане майка със собствен генетичен материал става реалност, посочи в съобщение д-р Псатас, ръководител на гръцкия център.

Като гръцки учени ние сме много горди да обявим една международна иновация в асистираното зачеване, добави той.

Според него "занапред е възможно за жени, които са имали многократни безуспешни процедури за оплождане инвитро или страдащи от редки генетични митохондриални заболявания, да имат дете".

Испанският лекар, участвал в екипа, д-р Коста Борхес, съосновател на центъра Ембриотулс /Embryotools/ в Испания, приветства "този изключителен резултат, който ще позволи на безбройно много жени да осъществят мечтата си да станат майки със собствен генетичен материал".

През април 2016 г. бебе, родено чрез използване на тази техника, бе заченато по този начин, тъй като майката страдаше от синдром на Лей - рядко наследствено метаболично заболяване. Преди това жената бе предала гена на болестта на две деца, които са починали от нея.

Но използването на този метод за лечение на безплодие повдига етични въпроси.

Тим Чайлд, преподавател и медицински директор в Оксфордския университет, казва, че е "загрижен".

"Рисковете на техниката не са изцяло известни, макар да са смятани за приемливи, ако са използвани за лечение на митохондриална болест, но не и в тази ситуация", посочи той в съобщение.