Почистването на една от знаковите забележителности в София, Докторския паметник, започва днес. Паметникът ще бъде изчистен безплатно и само с пара. Организатор е немската компания "Керхер", съобщиха от там.

Целият осем метров паметник ще бъде деликатно изчистен само с помощта на пара, като налягането е едва един бар (за сравнение, пароструйката на автомивките е с до 200 бара).

Ще бъдат използвани същите деликатни методи и професионално оборудване както при почистването на "Окото на Лондон" във Великобритания, площада "Свети Петър" във Ватикана, статуята на Исус Спасителя в Бразилия и Мемориалния комплекс на американските президенти "Маунт Ръшмор" в САЩ.

Около Докторския паметник е издигнато скеле с площадки на три етажа. Почистването ще отнеме два дни и ще бъде извършено от петима професионалисти. От Германия специално пристигна експертът "Проекти реставрационно почистване" Торстен Мьовес, изчистил 100 от най-известните забележителности в света, отбелязват организаторите.

Цялостното състояние на Докторския паметник е добро, според Торстен Мьовес. Замърсявания от органичен произход обаче - плесен, лишеи, бактерии, гъбички, талусни растения - са се наслагвали над половин век върху гранита на паметника. Структурата най-много е пострадала от мъха и саждите. Всички замърсявания ще бъдат внимателно премахнати без използването на каквито и да са химически добавки, само с помощта на вода. Участъците, нуждаещи се от изчистване, вече няма да изглеждат като тъмни петна. Почистване с пара или със сух лед и бластиране са сред най-новите, щадящи природата методи за удължаване живота на културните забележителности.

В рамките на програмата си за подпомагане на културното наследство немската компания е почистила над 140 забележителности в света от 1980 до днес.