Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Иво С. от София за извършени от него изнудване, нерегламентирана банкова дейност, грабеж и държане на наркотични вещества без надлежно разрешение с цел разпространение, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Иво С. е задържан на 02.05.2019 г. при осъществена от служители на СДВР под наблюдението на СГП специализирана полицейска операция.

Наказателното производство срещу него е започнало след получен сигнал от граждани за осъществено спрямо тях изнудване.

По-късно е постъпила и жалба от друго лице за извършен спрямо него грабеж на мобилен телефон.

В хода на разследването е установено, че пострадалият от грабежа познава нападателят си - Иво С., и в последните два месеца е бил жертва на системен тормоз и заплахи от негова страна. Под угрозата да бъде физически наранен той дори се разпоредил с личния си автомобил и със сума от порядъка на 8 000лв. в полза на извършителя.

Самият извършител се занимавал с лихварство, като до момента е установено, че в периода от края на 2015г. до сега предоставял заеми на различни граждани срещу 20 % лихва.

Спрямо длъжниците, които не успявали да се издължат своевременно той проявявал вербална и физическа агресия.

По този начин, чрез заплахи за нараняване на тях и семействата им и причиняване на телесни повреди, Иво С. принудил три лица да се разпоредят в негова полза със суми в размер от 5 000 до 50 000 лв.

Към момента на задържането му в управлявания от него автомобил и в жилището му са открити високорискови наркотични вещества - кокаин и коноп, разпределени на дози в различни опаковки, и предназначени за разпространение.

Иззети са и парична сума в общ размер на 101 435 лева, около 15 броя записи на заповед с издател различни лица, копия на лични карти и един брой лична карта в оригинал, свидетелства за управление на МПС - част 1 и част 2, мобилни телефони, ползвани от обвиняемия, както и мобилен телефон, отнет от него чрез грабеж, електронни везни, електронно устройство, ползвано за заглушаване на сигнал, боеприпаси - 1 брой пълнител с 8 броя патрони.

Иво С. e осъждан за притежание на наркотични вещества.

Спрямо него на 03.05.2019г. са повдигнати 4 обвинения и е постановено задържането му за срок от 72 часа, до представянето му в съда за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража".