Столичният общински съвет (СОС) ще гласува на предстоящото си заседание финансиране по Програма за развитие на детско-юношеския спорт за 2021 година. 

Документът е в съответствие с Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта и е насочена към подпомагане дейността на спортните клубове за развитие на спорта за подрастващи в София, съобщават от пресцентъра на СОС. Общият размер на програмата възлиза на 900 000 лева, а максималната стойност на финансиране на един проект е 40 000 лева. 

Одобрените проекти могат да бъдат свързани със подготовка на деца и младежи от детско-юношеската школа, участие на детско-юношеска школа в до три прояви от Държавния спортен календар на съответната Национална федерация, организиране и провеждане на спортни прояви, които не са включени в Държавния спортен календар, участие в до две международни състезания, за които няма държавно финансиране, организиране на кампании за приобщаване на деца и младежи в спортни дейности, материално техническо оборудване, наеми на спортни бази и стимулиране на треньори. 

След като докладът на председателя на постоянната комисия за децата, младежта и спорта Татяна Георгиева и ресорния зам.-кмет доц. Тодор Чобанов бъде приет от СОС, ще бъде обявена процедура по набиране на проектни предложения в периода от 17 февруари до 18 март. През април ще станат ясни и спечелилите финансиране проекти. 

В последните осем години в изпълнение на Стратегията за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община са финансирани с над 2 млн. лева 812 проекта, които са обхванали близо 183 000 участници.