На територията на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в София водачите ще могат да проверяват уменията си за шофиране в зимни условия на предварително създадени критични ситуации. Проявата, която ще продължи от днес до неделя, е част от кампанията "Овладей пътя". В инициативата се включват както професионални инструктори, така и дрифт състезатели, които ще предадат уменията си.

"Кампанията "Овладей пътя" цели реално да подготви колкото се може повече шофьори за предстоящия зимен сезон чрез безплатно теоретично и практическо обучение, което да повлияе положително на поведението им на пътя, така че да се създаде една по-безопасна среда за всичките участници в движението. Подготвили сме осем електрически автомобила, които през цялото време ще могат да се карат от предварително записаните хора. Автомобилите ще бъдат оборудвани с пластмасови гуми и така ще бъдат все едно на заледен участък", съобщи автомобилният дрифт пилот Явор Алексов пред БНР.

"Загубата на сцепление на гумите с пътя може да стане дори и със зимни гуми, ако качеството на настилката е лошо", обяснява още основателят на академията за усъвършенствано шофиране. По думите му обучението, което шофьорите получават, е крайно недостатъчно.

"Овладяването на автомобила изисква подготовка, а шофьорите трябва да са подготвени за всички сезони и условия", съветва двукратният европейски шампион по дрифт Александър Язов.

Първото нещо, което трябва да се направи, когато се качим в автомобила, е да заемем правилната поза, съветва той. Това включва наместване на седалката така, че коленете да са леко сгънати, когато краката са поставени върху педалите. Гърбът трябва да е опрян на седалката, а воланът да е нагласен така, че при с изпъната ръка китката да докосва горната му част. Това дава достатъчно голяма гъвкавост на ръцете. Воланът трябва да се държи с две ръце, защото така те се уморяват по-малко и контролът върху автомобила се подобрява.

Теоретичното и практическото обучение в "Овладей пътя!" е безплатно. Българският червен кръст се включва в проявата с лекции за оказване на първа долекарска помощ.