Започва ремонтът на 7-километров участък от магистрала "Марица" в платното за София, съобщава агенция "Пътна инфраструктура".

Отсечката е в района на Свиленград (от 94-ти до 101-ви км) и е построена преди повече от 30 години. При ремонтните дейности трафикът ще преминава двупосочно в платното за ГКПП "Капитан Андреево". Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание, да спазват стриктно пътната сигнализация и ограничението на скоростта от 90 км/ч.

Заради ремонта ще бъдат затворени връзките за София и Свиленград на пътен възел "Свиленград" (при 97-ми км) в платното за столицата. Пътуващите от ГКПП "Капитан Андреево" за Свиленград могат да продължат до пътен възел "Ново село" (при 94-ти), където да се върнат обратно на АМ "Марица" в платното за ГКПП "Капитан Андреево" и на п. в. "Свиленград" да слязат за Свиленград.

Може да ползват и обходен маршрут - от п. в. "Ново село" на АМ "Марица" да продължат по път II-89 за ГКПП "Капитан Петко войвода" и по първокласния път I-8 София - Свиленград да стигнат до Свиленград. Пътуващите от Свиленград за София трябва да преминат по път I-8 София - Свиленград, по път II-89 до пътен възел "Ново село" и от него по АМ "Марица".

Временната организация за ремонт на отсечката се въвежда днес и от утре започват реалните строителни дейности. Проектът предвижда подмяна на асфалтовата настилка и подобряване на отводняването. Участъкът ще е с нова хоризонтална шумяща маркировка и ограничителни системи. Очаква се ремонтните дейности да завършат до края на януари 2021 г.

Обновяването на 7-километровата отсечка е част от поетапен ремонт на участъци от АМ "Марица", в експлоатация повече от 30 години, който ще продължи през 2021 г. Агенция "Пътна инфраструктура" планира до края на следващата година да се ремонтират още две отсечки от автомагистралата - едната с дължина 1,8 км в платното за София (от 101-ви до 103-ти км), а другата е 3,6 км в двете платна (от 103-ви до км 107-ми км). Ще бъдат обновени общо 12,5 км в посока София и 3,6 км в посока ГКПП "Капитан Андреево".

Ремонтът на трите участъка от АМ "Марица" ще е за 24,1 млн. лв. На участъците ще бъдат монтирани ограничителни системи на стойност 4,2 млн. лв. Средствата са от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура".

Изпълнител на строително-монтажните работи е "АБ" АД, с което АПИ има договор по ЗОП за текущ ремонт и поддържане на АМ "Марица" на територията на област Хасково. За ограничителните системи отговаря "Юпитер 05" ООД, с което АПИ има по договор по ЗОП за доставка и монтаж на ограничителни системи за Южен централен район, в който е и област Хасково.