В най-добрия случай парното за столичани ще поскъпне с около 20% следващата година, но е възможно процентът да е по-голям. Това прогнозира в ефира на bTV изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров, който се ангажира, че жителите на София няма да останат без парно и топла вода въпреки дълговете на дружеството. То дължи над 130 млн. лв. на "Булгаргаз", срокът да ги погаси е до 25 октомври, което по думите му няма как да се случи. 

"От началото на този регулаторен период досега ние имаме над 108 млн. лв. недовзет приход. От тук идва и задлъжняването към "Булгаргаз". Това са пари, които не постъпват в "Топлофикация София". Към момента дългът е към 700 млн. и се отнася за последните 15 г.", обясни Александров.

По думите му състоянието на дружеството се влошава и заради разходите за вредни емисии. "За 5 г. разходите, които ние имаме, при постоянно количество емисии, само от разликата в цената, разходите са нараснали десетки пъти. 366 млн. лв. е сметката, която "Топлофикация София" плати за 5 г. за емисии", обясни шефът на дружеството.

Изпълнителният директор на "Топлофикация София" обясни също, че ако дружеството не се съобразява с разчетите на КЕВР, трябва да продава на двойни цени, за да компенсира разходите си. Прогнозите са за октомври месец да имат близо 90 млн. лв. загуби. 

Спрени са всички плащания, които не са свързани с оперативната дейност - заплати и данъци. "Преди доста време помолихме за механизъм, който да компенсира софиянци заради високите цени. Дружеството изпълнява социална функция, определянето на цената на топлинната енергия от КЕВР е ориентирана и в полза на потребителите. В момента ние купуваме газта за 100 единици, а го продаваме за 50 единици", допълни Александров. 

На самите потребители изпълнителният директор на "Топлофикация София" препоръчва да разсрочват фактурите си на равни месечни вноски.