Над 2600 спирки на столичния градски транспорт се дават на концесия за период от 15 години. Проектът бе приет от Столичния общински съвет. Инвестициите от бъдещите концесионери ще са 18 млн. лева, които общината ще спести от бюджета и ще вложи в ремонти на улици, тротоари и детски градини, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от ТВ "Европа".

Столичният общински съвет дава на концесия 2607 спирки на градския транспорт. Така ще се направи необходимия ремонт и ще се поставят навеси там, където те липсват, без да се засяга общинския бюджет. За целта местната управа е разделила столицата на 4 зони, като 1 концесионер ще има право да участва в най-много две от тях. Спирките ще трябва да изглеждат еднакво. Концесионерите ще имат две години да се съобразят с изискванията. А печалбата им ще идва от 300 павилиона на новите спирки и 400 рекламни елемента.

Според общинските съветници от БСП решението е прибързано. Срокът на концесията ще е за 15 години, като ще има възможност тя да бъде продължена с още 5 след изтичане на първоначалния период.