Информацията се оказа напълно невярна, уверява телевизията, която днес представи репортаж за киното.

Най-старият работещ киносалон у нас е построен само 11 години след прожекцията на първия български филм ("Българан е галант", януари 1915-а).

"Влайкова" на емблематичната улица "Иван Асен", днес е място за филми с добавена стойност и е едно от малкото подобни места у нас.

Запазило го е не друго, а завещанието на неговата създателка - Мария Влайкова. Тя дарила парцела, вложила лични средства и дори теглила кредити, за да го има.

Но поставила едно условие: никога да не се променя статута на мястото. Само тук може да видите отблизо работеща киномашина от едно време, пази я киномеханикът чичо Митко.

Откакто е тук, той всеки ден пуска филма. Киното си има верни зрители, които го обичат, като първа лятна любов.

Калина Станева, ръководител "Културни дейности" в киното споделя:

"Не помня как попаднах тук. Всички ми казваха, че съм луда."


Станева не може да си обясни кога и как успяхме само за 20-ина години демократичен преход, да се простим със старите киносалони...

За разлика от кината в моловете във "Влайкова" пуканките не са мода. И няма да бъдат - уверява 24-годишната Илияна Хубенова, също попаднала случайно на работа тук. Сред задачите й е всяка седмица да изготвя кинопрограмата.

И въпреки че често някой да "ражда" новината, че 90-годишното кино "Влайкова" ще излиза в пенсия, Илияна ни уверява, че това няма да се случи. И хора, които да се грижат за него, винаги ще има. Дори след 90 години.