По-рано преди сесията на общинския съвет се е състояло извънредно закрито заседание на стопанската и финансовата комисия, на която е обсъждано предложение на ГЕРБ за увеличаване на капитала на Общинска банка, с което съветниците от БСП не са съгласни.
В знак на символичен протест те напуснаха днешното заседание на общинския съвет, съобщи БТА.
В последствие стана ясно, че общинските съветници отложиха гласуването за увеличаване на капитала на "Общинска банка". Необходимо е и съветниците от БСП да участват във взимането на това важно решение, заяви Елен Герджиков, председател на съвета. Той каза, че е възможно в най-кратки срокове да бъде свикано извънредно заседание на СОС относно "Общинска банка".

Напуснахме заседанието заради публичното унижение на институцията Столичен общински съвет, каза пред журналисти Георги Кадиев, общински съветник от БСП, и допълни, че състоянието на "Общинска банка" не е цветущо.

От ГЕРБ посочиха, че бойкотирането на днешното заседание е престъпление. За увеличаването на капитала на банката има достатъчно средства и е от интерес на столицата.

Атанас Атанасов от ДСБ смята, че банката не се управлява добре, а новото ръководство на банката дава политически кредити на съмнителни лица, без да е ясно как ще бъдат върнати. Прошко Прошков от ДСБ, посочи, че съветниците от ГЕРБ са имали уникалния шанс да получат широка подкрепа за увеличаването на капитала на банката, но са го пропуснали.

Днешното заседание на СОС започна под знака на протеста още преди действията на БСП. Преди началото на заседанието пред входа на общината се събраха представители на протестиращите против "синята зона" граждани, които раздаваха на общинските съветници копия от Конституцията, съобщи БГНЕС.
В тези копия бяха подчертани и членовете на върховния закон, които според протестиращите новата наредба нарушава.

Много от общинските съветници просто подминаха протестиращите, без да им обръщат особено внимание. Около протестиращите по-дълго се задържаха представителят на БСП Панайот Бончев, както и Силвия Христова от ГЕРБ, която коментира, че исканията на активистите все още не са изяснени. Впоследствие представители на протестиращите не бяха допуснати до заседанието на СОС.