Учениците от пети до седми клас в община Русе ще учат дистанционно до 30 ноември тази година - това е решено днес на извънредно заседание на Областния оперативен щаб, съобщи заместник-областният управител на Русе Свилен Иванов, който временно изпълнява длъжностите областен управител и председател на щаба.

В останалите седем общини от областта броят на заразените с коронавирус е нисък, като се възстановява присъствената форма на обучение за учениците.

Директорите на всички училища в региона трябва да засилят контрола по организацията и дейността в ученическите столове и бюфети за спазване на всички санитарно-хигиенни и ограничителни мерки.

Иванов каза още, че във всички хранителни магазини и търговски вериги трябва да се създаде пропускателен режим, за да се избегнат струпвания на много хора. В обектите ще се следи за носенето на маски, както и за извършването на редовна дезинфекция.

Иванов каза още, че до 30 ноември т.г. се удължава срокът на мерките, свързани с преустановяване дейността на читалищата, пенсионерските клубове, фолклорните и други самодейни непрофесионални формации, както и пазарите тип "битаци". Остава и забраната за масови мероприятия на открито, както и недопускането на посещение на непълнолетни без придружител в заведения, клубове, молове и търговски центрове. Празненства на закрито ще има при максимум 30 души.

Иванов коментира, че предстои среща с директорите на лечебни заведения в Русе, за да се уточни коя болница при необходимост може да бъде обособена изцяло за лечение на пациенти с COVID-19.

В Русенско за последното денонощие са регистрирани 147 заразени с коронавирус, 127 са излекувани, а двама души са починали.