ВМРО настоява за незабавен дипломатически протест, както и за разследване кой поръчва и кой си е купил подобно „знаме“. Нужно е веднага да се изясни кой е сътворил подобна идея. Това се посочва в позицията на партията на Каракачанов.

По-рано стана ясно, че турската търговска фирма „Вayrak sepeti продава онлайн своеобразно „знаме на българските турци" срещу 21,60 турски лири.

Продуктът прилича доста на знамето на непризнатата севернокипърска турска република. Основата е бяла, с две червени полоси в горната и долната част.

"Това е провокация, определено. Никаква турска фирма няма да тръгне да прави знамена, които никой никога не е чувал и виждал, които да представляват българските турци. Това е просто част от турската външна политика", коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

По думите му не е случайна прилика на това "знаме на българските турци" с това на севернокипърската турска република.

"Като се има предвид, че т. нар проект за "знаме на българските турци“ е едно към едно със знамето на севернокипърската турска република, която напомням, че 1974 година беше създадена, благодарение на турската окупация на Северен Кипър.

Направи се бързо аналогията каква е целта на занятието. Тя е -  сега ще подготвим едно знаме, някои турци в България могат да почнат да си го слагат по магазините и къщите. След това ще им измислим герб. След това и някакви територии, в които да се обособяват. Накрая ще стане последния вариант, който стана със Северен Кипър – някаква форма на окупация или някакъв друг проблем“, коментира Каракачанов.

По думите му този проблем е сериозен и не може да бъде подминаван.

"Призовавам новия външен министър в служебното правителство да извика турския посланик за обяснение, за да стане ясно, че България не приема и ще противодейства на подобни провокации, вината за които са изцяло от турска страна“, каза Каракачанов.

"Най-важно е българското външно министерство и българското правителство да реагират“, допълни още лидерът на ВМРО.