В Папуа Нова Гвинея започна евакуацията на около 7900 души поради опасения от ново свлачище, заявиха днес властите, цитирани от Франс прес.

Евакуацията бе предприета след гигантското свлачище, което в петък почти унищожи село в провинция Енга, добавя БТА.

Снимка: AP/БТА

Според службите за спешна помощ е възможно над 2000 души да са затрупани живи.

Засега властите са успели да се доберат до телата само на петима души, отбелязва АФП.

Снимка: AP/БТА

Смята се, че най-малко 300 души са загинали и 1182 къщи са затрупани от огромното свлачище. 

Затрупани са и повече от 5000 прасета и други домашни животни. Властите предполагат, че окончателният брой на жертвите вероятно ще нарасне значително.

Междувременно Австралия и Нова Зеландия обещаха милиони долари помощ за Папуа Нова Гвинея след смъртоносно свлачище, предаде ДПА.

Вицепремиерът на Нова Зеландия Уинстън Питърс заяви днес, че новозеландското правителство ще отпусне около 1,5 милиона новозеландски долара (923 хиляди щатски долара), за да помогне на Папуа Нова Гвинея да се справи с последиците от свлачището.

Снимка: AP/БТА

"Свлачището в провинция Енга в Папуа Нова Гвинея е абсолютна трагедия. Мислите ни остават с тези, които са директно засегнати и с хората и правителството на Папуа Нова Гвинея", написа Питърс в социалната мрежа "Екс".

Снимка: AP/БТА

Австралийският вицепремиер Ричард Марлс заяви, че Австралия ще предостави като за начало 2,5 милиона австралийски долара (1,6 милиона американски долара) помощ на Папуа Нова Гвинея.

"Като близък съсед и приятел, ще правим всичко възможно, за да окажем помощ", написа той в "Екс".