След срещи с депутатите от ГЕРБ, ПФ, РБ, АБВ министърът на здравеопазването Петър Москов обобщи пред журналисти, че "дотук като че ли се оформя пълна подкрепа от страна на мнозинството".

"Не съм притеснен преди вота и след вота няма да бъда. Ако имам притеснения, те не са свързани с вота, по-скоро с това колко съм спал през последната седмица", каза Москов снощи след срещата си с ГЕРБ.

След като министър-председателят стои зад министър Москов, като най-голяма парламентарна група и като мандатоносител ГЕРБ също стои зад него, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Темата за пръстовия идентификатор е много дискусионна и е останала отворена за допълнителни срещи, по-конкретни въпроси и отговори, каза още Цветанов.

С председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова имат много въпросителни, но се стараят да постигнат консенсус, който да гарантира успеха на здравната реформа и на законодателните промени, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

В лицето на министър Москов имаме успешен министър, може би най-успешният в сегашния кабинет. Той тръгна срещу статуквото, решително съкрати голяма част от "кражбите в НЗОК", каза съпредседателят на ПГ на „Патриотичния фронт" Валери Симеонов по БНТ.

Всичко това предизвиква ответна реакция, но хората, които следят политиката са наясно, че мотивите за вот на недоверие са неоснователни.

Ще има позитиви за пациентите, защото се обхващат процеси, които досега бяха оставени на автопилот. Качеството на услугата ще се повиши, допълни Симеонов.

Той отчете липсата на дефицит в НЗОК за 2015 г., също и факта, че Москов се е противопоставил на посегателствата срещу екипи на Бърза помощ.

Валери Симеонов защити и използването на пръстов отпечатък като идентификатор за ползване на здравни услуги. Това, по думите му, ще ограничи кражбите в аптеките.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев също обяви подкрепа за действията на Петър Москов.

За да мине вотът на недоверие трябва да гласуват 121 депутати, които опозицията няма как да събере, затова резултатът е предизвестен. По правилник гласуването може да се проведе най-рано 24 часа след приключване на дебатите и затова ще е в петък.

АНКЕТА: Одобрявате ли работата на министър Петър Москов?