Министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че българската позиция за срещата на върха в НАТО не може да бъде огласена, защото съдържа секретна информация. Той обаче успокои, че тя не нарушава гласуваното решение от Народното събрание, а алиансът няма намерение да участва пряко в конфликта в Украйна. Запрянов коментира още, че право на президента е да откаже да води делегацията ни на срещата на върха на пакта във Вашингтон след две седмици, но през цялото време президентската администрация е получавала документите, които изпълнителната власт е готвила за форума.

"Суверенно право на президента е да откаже да води делегацията на срещата на върха на НАТО", посочи Атанас Запрянов. Правителството е решило да го покани заради 20-годишнината от членството на България в Алианса", заяви Запрянов в ефира на БНТ

"Няма нищо тайно, скрито при вземането на решения. Има различия, но не смятам, че това е конфликт на двете институции", отрече той за напрежение между правителството и президента. "Аз нямам притеснения, няма нищо драматично от това, което правихме в продължение на две години за Украйна", отбеляза Запрянов.

Министърът на отбраната обясни и защо не е публикувана българската позиция, срещу която се обяви Румен Радев относно някои от текстовете и поемане на ангажимент относно войната в Украйна.

"Съдържа планове за отбрана, оценка как се изпълняват, оценка на рисковете, някои от тях са с най-високия секретен гриф. Това са документи, които в продължение на цяла година са подготвяни за срещата на високо равнище", каза Запрянов, но подчерта, че в нея няма нищо ново и различно от вече известното.

В изготвянето на документите по позицията ни са участвали експертите на МО, Външно министерство, както и постоянната ни делегация ни в НАТО в продължение на цяла година.

"Позицията защитава в пълна степен интересите на страната. Аз не виждам проблеми никъде, включително за помощта на Украйна", декларира министърът на отбраната. "Няма защо да се притесняват българските граждани. Укоримо е да не се помага", добави Запрянов.

И успокои, че "НАТО не е пряк участник и няма да бъде, но ще продължи да помага на Украйна".

Запрянов посочи, че присъствието на войски на НАТО на Източния фланг е правилно, защото засилва отбранителните способности и допринася за сдържаността от агресия.

В същото време военният министър посочи, че цялата помощ, която предоставяме на Украйна, не е безвъзмездна.

"Имаме три канала за възмездяване, 7 млн. евро са утвърдени да ни бъдат върнати обратно. Не може Украйна да бъде подарена и изоставена", коментира той.

"От международното финансово подпомагане от САЩ също имаме доста чувствителна сума като компенсация. Получаваме компенсация и от съюзни държави, които не могат да предоставят въоръжение и техника на Украйна. Те компенсират съюзниците, включително нас, с финансови средства", уточни Запрянов.

Помощта, която даваме, е с отпаднала необходимост - всичко онова, което не е включено в окомплектоването на армията ни както за мирно, така и за военно време, поясни министърът и изброи военна техника, боеприпаси и някои от средствата за ПВО.