Президентът Румен Радев, който е и върховен главнокомандващ, да ръководи българската делегация на срещата на върха в НАТО, гласи предложение на кабинета.

Служебното правителство предлага на държавния глава Румен Радев да ръководи българската делегация за срещата и съобразно хода на дискусията, да изложи приетите от правителството рамкови позиции, съобщи правителствената пресслужба. Президентът ще може да одобрява и утвърждава документите, представени на вниманието на държавните и правителствените ръководители, включително заключителното комюнике от срещата.

С правителственото решение е утвърден и състав на делегацията ни във Вашингтон. Освен президент и премиер, в нея са включени министърът на отбраната, началникът на отбраната, постоянният представител на България в НАТО, заместник-министърът на външните работи Невяна Митева, началниците на кабинетите на президента и на премиера, трима от секретарите на президента, директори на дирекции в Министерският съвет и други служители от двете ни институции.

Правителството е одобрило на вчерашното си заседание и рамкови позиции за участието на България в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО, която ще се проведе от 9 до 11 юли във Вашингтон, САЩ.

Позициите не са публикувани, а приложенията са само за служебно ползване.

Въпросът кой да представлява страната ни на форума се превърна в политически казус, след като още преди парламентарните избори служебният премиер Димитър Главчев каза, че ще се допита до парламента, ако няма сформирано редовно правителство. Главчев го направи в писмо до председателя на НС и до парламентарните групи, но партиите не успяха да постигнат единна позиция.

Половината от формациите застанаха зад тезата, че Главчев трябва да замине за Вашингтон, а не президентът, като от ДПС изразиха опасението си, че той сеел руска пропаганда. Другата част от политическите сили пък застъпиха позицията, че президентът, като върховен главнокомандващ, трябва да замине за САЩ.

На това мнение беше и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който припомни, че когато е бил премиер, винаги президентът, независимо кой е той, е ходел на срещите на НАТО, а министър-председателят представлява страната на европейските съвети. След разнобоя между партиите те оставиха решението в ръцете на служебния кабинет, който реши за Вашингтон да заминат и премиерът, и президентът. Водачът на делегацията обаче е един и той ще бъде Румен Радев, става ясно от днешното решение на МС.