Джентълменското споразумение за ротация на председателя на Народното събрание не е спазено, посочиха в декларация от парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН), прочетена от депутата Филип Станев. 

"Днес е 19 юли - една забележителна дата ще бъде това оттук нататък в българската история", посочи той. Станев припомни, че в началото на парламента е била договорена ротация, свързана както с поста на министър-председателя, така и с председателя на Народното събрание. 

Депутатът отбеляза, че според предварителното "джентълменско споразумение" между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ, Росен Желязков днес е трябвало да отстъпи председателското място на Никола Минчев. 

"Забелязваме обаче, че Желязков продължава да бъде на председателското място, а Минчев не заема това място, няма ротация", добави Станев. По думите му тази ротация не се е случила най-вероятно, защото не било спазено така нареченото джентълменско споразумение между коалиционните партньори. Според него "това може би изглежда малко забавно, но всъщност е много тъжно". 

"Не зная защо не се случи тази ротация, защо сега Минчев не води заседанието, а продължава да води Желязков", каза още Станев и добави, че не знае как ще се случи и ротация на премиерите. 

Председателят на парламента Росен Желязков от ГЕРБ-СДС

Снимка: БТА

От трибуната Тошко Йорданов от ИТН "сбърка" името на председателя на парламента, като вместо с "г-н Желязков" се обърна към с него с "г-н Минчев" (визирайки зам.-председателя Никола Минчев от ПП-ДБ, който според идеята за ротация трябваше да заеме председателското място). Росен Желязков се пошегува, че може да го нарича и "просто Никола", на което Тошко Йорданов отвърна: "Разбира се, за залата Вие сте просто Никола."

Депутатите изпратиха напусналия депутат Ивайло Шотев с аплодисменти, получи подкрепа и от "Възраждане"

По-рано Народното събрание прекрати пълномощията на депутата от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Ивайло Шотев, който вчера подаде оставка. Очаква се той да стане заместник-министър на икономиката. 

"За" прекратяване на пълномощията на Шотев гласуваха 141 народни представители, 37 бяха "против", а четирима се въздържаха. След гласуването председателят на Народното събрание Росен Желязков му благодари за работата в настоящия парламент и Шотев беше изпратен с аплодисменти от колегите си.

Шотев бе избран от 13 МИР Пазарджик. Мястото му предстои да заеме третият в листата на коалицията в избирателния район - Васил Тодев от "Демократична България". Шотев е първият депутат в 49-ото НС, който подава оставка. 

Иначе дебатът по точката с оттеглянето му се измести в посока номинирането на синове и дъщери на хора от бившата Държавна сигурност (ДС) и по-конкретно кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София, издигната от ПП, ДБ и "Спаси София", и предложението на ПП-ДБ за управител на Националната здравноосигурителна каса. 

Темата за ДС повдигна Цончо Ганев от "Възраждане". Той коментира, че Шотев е един от малкото хора в групата на ПП-ДБ, който има качества да бъде народен представител и ще гласуват против неговото освобождаване. В дискусията се включиха и Тошко Йорданов ("Има такъв народ"), и нечленуващият в парламентарна група депутат Радостин Василев.

Подалият оставка депутат от ПП-ДБ Ивайло Шотев

Снимка: БТА

Премиерът и вътрешният министър няма да бъдат изслушани утре

В програмата като точка първа за утре бе включен проект на решение, внесен от "Възраждане", за налагане на мораториум върху определени действия на държавни органи. 

Не беше прието при прегласуването предложението на "БСП за България" утре парламентът да изслуша премиера Николай Денков относно заявените позиции и ангажименти, поети от българската делегация в рамките на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 и 12 юли. Депутатът Георги Свиленски настоя премиерът да обясни в парламента изказването си относно използването на касетъчни бомби. 

Депутатите отхвърлиха и предложението на "Има такъв народ" за изслушване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов за назначена на Бойко Борисов охрана, която се извършва от жандармерията.

Отпада шестмесечният срок за избор на управител на НЗОК 

След разглеждане на второ четене на Закона за здравното осигуряване, който бе приет на първо четене в края на миналата седмица, парламентът реши и да отпадне шестмесечният срок за избор на управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 

С така приетите поправки, подуправителят на НЗОК ще управлява до избирането на нов управител. В момента Здравната каса е без шеф, след като последният бе освободен предсрочно от 48-ото Народно събрание. 

Миналата седмица на извънредно заседание депутатите не подкрепиха единствения кандидат за поста - проф. Жени Стайкова, която бе издигната от БСП. Кандидатите на ГЕРБ-СДС Иванка Динева и на "Възраждане" Тодор Хинов се отказаха от участие в процедурата по лични причини. 

От "Има такъв народ" поискаха да има времева рамка от два месеца, в която подуправителят да изпълнява функциите на управител, но предложението не бе подкрепено.