Парламентът най-вероятно ще заседава извънредно заради Плана за възстановяване и устойчивост, стана ясно от думите на финансовия министър Людмила Петкова пред журналисти. Тя е обсъдила въпроса с парламентарно представените партии, но не уточни кога ще бъде извънредното заседание. 

Пред журналисти преди участието си в събитие на Съвета за икономически анализи в Министерския съвет Петкова обясни, че е била в Народното събрание, за да разговаря с депутати за свикване на заседание заради Плана за възстановяване и устойчивост. По думите ѝ трябва да се приемат две решения, за да не загуби страната ни второто плащане по плана, което е в размер на 1.2 млрд. евро.

"Искаме да обсъдим политики, реформи и инвестиции, параметрите по бюджета", добави Петкова, като по думите ѝ има съгласие за такъв разговор в партиите. "Подготвяме се с оценки, за да можем да представим пълна информация", посочи още финансист номер едно.

"Зависи от политическите партии", каза Петкова по отношение на това кога депутатите биха се събрали в НС. Не стана ясно и каква част от законодателството е настояла да влезе в пленарна зала на извънредното заседание.

По думите на Петкова, която разговаря и с еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони преди два дни, в Брюксел разбират ситуацията и закъснение от седмица-две нямало да е проблем. ЕК ни дава срок за корекция на ПВУ до края на октомври.   

Последното заседание на Народното събрание преди началото на предизборната ваканция завърши без  да бъдат разгледани предложенията за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток". Причината за това стана блокираната трибуна от депутати от "Възраждане", ИНТ, БСП и независими от бившата група на ПП "Величие".

Извънредно заседание може да бъде свикано от председателя на Народното събрание Рая Назарян или по искане на поне 1/5 народни представители (48 депутати) и с конкретен дневен ред.

В края на септември, попитана дали би свикала извънредно заседание на парламента по свое желание,  Назарян отговори: "Аз мога да го направя отново, но не мога да гарантирам, че сградата на Народното събрание няма да бъде разрушена".