Народният представител от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Ивайло Шотев е подал днес оставка. Парламентът ще започне работа утре с прекратяване на пълномощията на Шотев, предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица.

Очаква се Шотев да стане заместник-министър на икономиката, отбеляза БТА.

При обсъжданията в пленарна зала Ивайло Шотев коментира, че проектобюджетът за 2023 г. не е революционен, а е по-скоро реален и възможен. Той отбеляза, че основните акценти са три - гарантиране на доходите и социалните плащания и подсигуряване на нормалното функциониране на държавата, запазване на данъчните ставки и 3% дефицит. Въпреки това не е бюджет на затегнатите колани, заяви Шотев. Независимо от кризите и напук на страховете, хората ще си получат обещаното, каза той.

Депутатът от ПП-ДБ отбеляза, че пенсиите ще се увеличат с 12%, което, по думите му, е повече от инфлацията, лекарите, медицинските сестри и учителите също ще получат увеличение. Дефицитът от 3% е не само възможен, но и крайно необходим, коментира Шотев. Чрез този бюджет правителството изпълнява една от основните си цели и осмисля причината за своето създаване, а именно - да ни доближи до еврозоната, посочи той. По думите му това е 6-месечен бюджет, а след това започва работата по бюджета за догодина.